Deşi programul Prima Maşină trebuia să demareze la începutul acestei luni, fiind aprobat de guvern la jumătatea lunii octombrie, acesta este în aşteptare. Ceea ce se ştie este faptul că autoturismul nou, care poate fi cumpărat prin intermediul programului, trebuie să aibă un preţ de achiziţie care să nu depăşească suma de 50.000 lei plus TVA, adică aproximativ 14.000 de euro. „În opinia noastră, preţul maxim care ar trebui să se încadreze în acest program ar trebui situat la media preţurilor în segmentul A (Volkswagen Golf, Skoda Octavia, Seat Leon), adică 16.000 euro, au declarat pentru Capital oficialii Porsche România, cel mai mare importator de pe piaţa locală. Plafonul de 50.000 de lei  limitează astfel opţiunile clienţilor la anumite mărci sau echipări. Cu acestă sumă pot fi achiziţionate, în special automobile din clasa mică, precum Suzuki Splash, Renault Twingo, Skoda Citigo sau Dacia Duster cu motorul pe benzină de 1,6 litri, dar cu echiparea de bază.

Programul se adresează tuturor

„Prima maşină“  a fost prezentat ca un program adresat în special tinerilor. De fapt, se adresează oricui. Pot intra în program toţi cei care nu au mai avut în proprietate o maşină nouă, nu au obligaţii neachitate la bugetul general consolidat (impozite, taxe şi contribuţii) şi restanţe la alte credite. Persoanele cu vârsta între 18 şi 35 de ani trebuie să achite un avans minim de 5% din preţul de achiziţie, în timp ce persoanele de peste 36 ani (inclusiv) trebuie să dea un avans de minimum 10%. Pentru prima categorie de vârstă, finanţarea garantată, exclusiv dobânzi şi comisioane bancare sau alte sume datorate de beneficiar, este de 95% din preţul de achiziţie din factura proforma. Pentru a doua categorie de vârstă, finanţarea garantată este de 90%. Solicitanţii trebuie să demonstreze calitatea de împrumutat, să facă dovada pe propria răspundere şi pe baza copiei facturii proforma că autoturismul este nou, Euro 5 şi că a fost cumpărat de la o persoană juridică care are ca activitate vânzarea de autoturisme. Maşina trebuie să fie asigurată cu o poliţă full Casco fără franşiză care să fie ipotecată în favoarea Ministerului de Finanţe şi a creditorului.

Durata maximă a creditului trebuie să fie de 7 ani. „Am spus întotdeauna că finanţarea maşinilor noi e calea corectă pentru înnoirea parcului auto. Ne preocupă, desigur, şi modernizarea sistemului actual de taxe şi impozite referitor la industria auto, în sensul că, prin adaptarea atât a taxei de poluare, cât şi a impozitului anual, să se susţină posesia de maşini cât mai tinere, care înglobează tehnologii de ultimă oră, precum şi în ceea ce priveşte poluarea şi siguranţa“, au adăugat oficialii Porsche România.