Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul şi Egiptul au anunţat în urmă cu o lună, pe 5 iunie, că vor întrerupe relaţiile diplomatice cu Qatarul, din cauză că emiratul, printre altfele, ar fi acordat sprijin terorismului şi ar fi avut relaţii prea apropiate cu Iranul. Cele patru state au impus de asemenea Qatarului sancţiuni economice, Riadul închizând singura frontieră terestră.

„Aceasta este credibilitatea sistemului nostru, avem suficiente rezerve de numerar pentru a face faţă oricărui tip de şoc”, a declarat Sheikh Abdullah Bin Saoud al-Thani.

Acesta a menţionat că Banca Centrală a Qatarului are rezerle de 40 de miliarde de dolari plus aur, în timp ce Qatar Investment Authority deţine rezerve de 300 de miliarde de dolari care ar putea fi lichidate.

„Qatarul are deja un sistem unic bine pus la punct. Avem în vigoare legi împotriva tuturor tipurilor de terorism. Lucrăm cu FMI şi alte instituţii pentru a stabili revizuiri şi auditări ale legilor noastre. Nu ne confruntăm cu dificultăţi, îi salutăm pe toţi care vor să analizeze registrele noastre, ele sunt deschise”, a afirmat guvernatorul Băncii Centrale a Qatarului.

Acesta a adăugat că deşi Banca Centrală a Qatarului a înregistrat o serie de retrageri de fonduri din partea nerezidenţilor, sumele nu sunt semnificative.

„Vin chiar mai mulţi bani”, a explicat oficialul, confirmând că intrările de fonduri depăşesc ieşirile.

Fondul Suveran de Investiţii al Qatarului, cu active estimate la 300 de miliarde de dolari, ar putea ajuta emiratul să evite o criză, dar analiştii avertizează că o parte a economiei emiratului ar putea fi afectată semnificativ, dacă disputa se prelungeşte în următoarele luni.

Analiştii se aşteaptă ca Fondurile de Investiţii al Qatarului să intervină pe piaţă pentru a achiziţiona acţiuni şi a oferi sprijin pieţei bursiere.

”Dacă disputa se extinde, ramificaţiile ar putea fi imense. Firmele care gestionează active vor deveni mai prudente şi nu vor face diferenţe între Qatar şi alte state din Golf”, a declarat un bancher, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

 

Deoarece toate aceste ţări sunt puternic dependente de exporturile de ţiţei şi gaze, legăturile comerciale şi de investiţii dintre ele sunt destul de reduse, astfel încât efectele negative ale disputei ar putea fi limitate.

Cu toate acestea, Qatarul se va confrunta cu costuri mai ridicate în unele domenii. În 2015, importurile de alimente ale Qatarului s-au ridicat la 1,05 miliarde de dolari, din care 309 milioane de dolari au reprezentat importurile din Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite. Majoritatea produselor, în special cele lactate, veneau pe la graniţa terestră cu Arabia Saudită, astfel încât Doha va trebui să facă alte aranjamente.

Costurile construcţiilor în Qatar ar putea, de asemenea, creşte, majorând inflaţia, deoarece aluminiul şi alte materiale de construcţii nu vor mai putea fi importate pe cale terestră.

Analiştii avertizează că Arabia Saudită ar putea convinge mai multe state să-şi reducă legăturile cu Doha şi ar putea forţa companiile străine să aleagă între a face afaceri cu Qatarul şi a obţine acces la piaţa saudită, care este mult mai mare.