Operatorul aerian cu sediul în Doha intenţionează să investească cel puţin 808 milioane de dolari (724 de milioane de euro), achiziţionând o participaţie de 10% în American, se arată într-un document depus de compania americană la organismele de reglementare. 

Dacă tranzacţia va avea succes, Qatar Air va fi unul dintre cei mai mari acţionari ai American, cu o participaţie egală cu cea a companiei Berkshire Hathaway condusă de miliardarul Warren Buffett. 

Joi, acţiunile American Airlines au urcat cu 3,5% la Bursa de la New York. 

În 2015, Qatar Airways a achiziţionat o participaţie de 10% în International Airlines Group (IAG), proprietarul British Airways şi Iberia. Apoi în iulie 2015 şi-a majorat participaţia la 20%, devenind cel mai mare acţionar al IAG. 

Luna aceasta, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Bahrein au decis ruperea relaţiilor diplomatice şi comerciale, acuzând autorităţile de la Doha că sprijină terorismul. Sancţiunile au întrerupt importurile şi intrarea altor bunuri în Qatar, iar multe bănci comerciale şi-au redus legăturile cu emiratul. 

Compania aeriană Qatar Airways, pe care se baza emiratul pentru stimularea turismului, se va confrunta probabil cu pierderi importante, după ce i s-a interzis accesul pe unele din cele mai mari aeroporturi din Orientul Mijlociu.

AGERPRES