Conform sondajului, doar 41% dintre viitorii lideri ai afacerilor de familie consideră că afacerea lor are o strategie potrivită pentru lumea digitală, iar 88% dintre respondenţi doresc să îşi pună amprenta şi să facă ceva deosebit pentru companiile lor.

Pe de altă parte, 70% dintre cei chestionaţi au declarat că au lucrat în afara companiei pentru a căpăta experienţă înainte de a se alătura afacerii de familie, în timp ce mai mult de jumătate dintre ei – 52% sunt îngrijoraţi de faptul că vor trebui să petreacă timp gestionând politica de familie.

La capitolul extinderii afacerii, 60% dintre şefii unor astfel de companii vor să extindă companiile lor pe noi pieţe geografice. De asemenea, 69% dintre respondenţi ar fi dispuşi să angajeze manageri experimentaţi din afara familiei pentru a ajuta la modernizarea şi profesionalizarea companiei.

"Chiar dacă, în timp, afacerile de familie se pot reinventa, şi unele chiar o fac, nu toate reuşesc să se adapteze rapid şi pot apărea tensiuni între respectarea proceselor şi produselor din trecut şi valorificarea oportunităţilor pe care viitoarea generaţie de lideri le anticipează. De exemplu, 59% dintre respondenţi ar dori să-şi diversifice portofoliul de produse, dar 68% cred că e puţin probabil ca firma lor de familie să facă această schimbare, chiar şi în următorul deceniu", se notează în statistica PwC.

PwC derulează sondajul Family Business Survey de peste 10 ani, iar în 2014 a lansat şi primul sondaj în rândul viitoarei generaţii de lideri de afaceri de familie.

The Next Generation Survey este un sondaj global al viitoarei generaţii de lideri de afaceri de familie, ce a avut la bază 268 de interviuri cu viitoarea generaţie de lideri de afaceri de familie care lucrează în cadrul companiilor şi ar putea să preia conducerea acestora la un moment-dat.

Interviurile s-au derulat în perioada 14 ianuarie – 28 februarie 2016, prin telefon sau printr-un chestionar electronic, în limbile naţionale din 31 de ţări, inclusiv România. AGERPRES