Președintele rus, Vladimir Putin a cerut Uniunii Europene să restabilească contactele cu Belarus, a anunţat Kremlinul, potrivit AFP.

În cadrul unei convorbiri telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, a doua în două zile, Putin a subliniat „importanţa soluţionării, cât mai curând posibil, a gravei crize a migraţiei, în conformitate cu normele umanitare internaţionale”, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Această soluţionare presupune, potrivit lui Putin, o „restabilire a contactelor între ţările UE şi Belarus”, precizează comunicatul.

Vladimir Putin şi Angela Merkel au discutat deja miercuri la telefon pe tema crizei migraţiei, cancelarul german cerându-i atunci preşedintelui rus „să-şi folosească influenţa şi să acţioneze” împotriva a ceea ce ea a numit „instrumentalizarea” migranţilor de către regimul din Belarus.

Ţările europene au refuzat pentru moment orice discuţie cu Minskul, în pofida îngrijorării tot mai mari a comunităţii internaţionale din cauza acestei crize a migraţiei.

Europenii îl acuză de mai multe săptămâni pe preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, că alimentează criza furnizând vize pentru migranţi şi îndreptându-i spre frontieră, pentru a se răzbuna pe sancţiunile europene.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că se aşteaptă la „o extindere a sancţiunilor” la începutul săptămânii viitoare.

Vladimir Putin şi Angela Merkel au mai discutat joi despre conflictul din Ucraina, liderul rus plângându-se de utilizarea dronelor în estul ţării, unde trupele guvernamentale se luptă cu separatiştii proruşi, potrivit Reuters.

De asemenea, preşedintele rus a atras atenţia în discuţia cu Merkel asupra „caracterului destabilizator şi periculos al acţiunilor provocatoare ale forţelor armate americane şi ale altor ţări din NATO în Marea Neagră”, potrivit Kremlinului.

Germania cere ajutorul Rusiei

Purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert anunță că Angela Merkel i-a cerut, într-o convorbire la telefon, preşedintelui rus Vladimir Putin ”să acţioneze” împotriva ”instrumentalizării” migranţilor de către regimul lui Aleksandr Lukaşenko, relatează AFP.

Totodată, potrivit acestuia, cancelarul german în exercițiu a respins în această convorbire drept ”inacceptabilă şi inumană instrumentalizarea migranţilor” la frontiera dintre Polonia şi Belarus, unde mii de migranţi sunt prinşi în capcană.

De menționat este faptul că, anterior, șeful diplomaţiei germane Heiko Maas s-a declarat în favoarea sancţionării Belarusului de către Uniunea Europeană (UE) şi l-a acuzat pe Aleksandr Lukaşenko de faptul că exploatează ”fără scrupule” migranţii, pe care-i trimite la frontiera belaruso-poloneză.

”Noi îi vom sancţiona pe toţi cei care participă la traficul ţintit al migranţilor”, ameninţă într-un comunicat Maas, avertizând că UE ”va extinde şi consolida sancţiunile impuse regimului Lukaşenko”.

Totodată, el mai menționa atunci că liderul din Belarus trebuie să înțeleagă că toate calculele lui nu vor funcționa. ”Lukaşenko trebuie să înţeleagă că aceste calcule ale sale nu funcţionează”, l-a avertizat el.

În același timp, Heiko Maas a catalogat drept ”teribilă” situaţia de la frontera belaruso-poloneză şi l-a acuzat pe Lukaşenko de lansarea unei ”spirale infernale periculoase din care nu poate ieşi”. Totodată, acesta a dat asigurări că UE este pregătită să acţioneze şi împotriva altor ţări şi companii aeriene implicate în trimiterea de migranţi în Belarus.

”Nimeni nu ar trebui să poată participa în impunitate la activităţile inumane ale lui Luakeşenko”, a subliniat el, avertizând că ”noi suntem pregătiţi, în calitate de UE, să tragem concluziile”.