Premierul rus Vladimir Putin începe, astăzi, un turneu european de trei zile, în cursul căruia va vizita Austria şi Italia, urmând să semneze, la Viena, Acordul pentru gazoductul South Stream.

Putin va avea discuţii, astăzi, cu cancelarul federal Werner Faymann, rezultatul scontat al întâlnirii fiind intrarea de facto a Austriei în proiectul South Stream. Miniştrii Energiei din cele două state vor semna un acord privind cooperarea la crearea şi exploatarea South Stream, iar gigantul de stat rus Gazprom şi concernul austriac OMV, care vor realiza proiectul, vor semna acordul de bază.

Putin şi Faymann vor mai dezbate proiecte de cooperare în domeniul transportului, şi anume realizarea unei căi ferate cu ecartament larg, după standardul rusesc, care ar începe din Kosice, Slovacia, ar urma să treacă prin Bratislava şi să ajungă la Viena. Aceasta va permite conectarea reţelei de cale ferată din Europa Centrală, prin Rusia, cu Asia de Sud-Est.

De asemenea, Putin se va întâlni şi cu preşedintele austriac Heinz Fischer, pe care îl aşteaptă un weekend agitat, având în vedere că duminică au loc alegeri în care austriecii îşi vor alege preşedintele pentru următorii şase ani.

Campionatul de judo

Premierul rus va asista, duminică, la Campionatul European de Judo şi va participa la ceremonia de decorare a învingătorilor, Putin fiind preşedinte de onoare al Federaţiei europene de judo şi deţinător al centurii negre.

Duminică dimineaţa, şeful guvernului rus va depune o coroană de flori la monumentul ostaşilor sovietici, căzuţi pe câmpul de luptă în timpul eliberării Austriei de sub ocupaţie fascistă.

Ulterior, premierul rus va pleca în Italia, unde se va întâlni, la Milano, cu omologul său italian, Silvio Berlusconi. Duminică seara, Putin şi Berlusconi, pe care îi leagă o veche prietenie, vor avea o cină informală.

Luni, pe agenda celor doi figurează discuţii, urmate de semnarea unor documente privind cooperarea la restaurarea a două obiective din oraşul italian L’Aquila, afectat de cutremurul din 2009. Este vorba de Palatul Ardinghelli şi Biserica Sfântului Grigorie cel Mare. Ministerele Educaţiei din Rusia şi Italia vor semna un memorandum de cooperare privind crearea unui reactor termonuclear experimental în Rusia.

SURSA: Agerpres