''Ei (americanii) amplasează elemente strategice ale apărării antirachetă nu numai în Alaska, ci şi în Europa, în România şi Polonia, chiar la graniţele noastre'', a afirmat preşedintele rus, în conferinţa sa de presă de sfârşit de an, după cum informează RIA Novosti.

''Am mai vorbit despre sistemul de apărare antirachetă şi în mesajul (din 4 decembrie) către Adunarea Federală (parlamentul rus). Cine a ieşit unilateral din tratatul care era fără îndoială unul din fundamentele întregului sistem de securitate internaţională? Noi, oare? Nu, ci SUA'', a continuat liderul de la Kremlin, răspunzând astfel la o întrebare a unui jurnalist al BBC. Vladimir Putin a făcut referire la Tratatul privind rachetele antibalistice ABM, datând din 1972 şi din care SUA s-au retras în anul 2002.

În legătură cu acelaşi subiect, Ministerul rus de Externe, prin purtătorul său de cuvânt Aleksandr Lukaşevici, declara miercuri că paşii care se fac pentru militarizarea Europei, inclusiv amplasarea în România a unor elemente ale scutului antirachetă american, contravin intereselor de securitate regională şi europeană.

SURSA: Agerpres