MasterCard şi Visa au oprit serviciile către clienţii băncilor ruseşti după sancţiunile impuse de Washington

Operatorii americani de carduri bancare Visa şi MasterCard au decis vineri, fără preaviz, să înceteze să mai furnizeze servicii de plăţi către clienţii mai multor bănci ruseşti, după ce joi preşedintele american Barack Obama a anunţat că Washingtonul are în vedere sancţiuni împotriva unor sectoare importante din economia rusă, transmit Reuters şi AFP.

Banca rusească Rossiya, vizată de sancţiunile americane, a anunţat vineri într-un comunicat că Visa şi Mastercard au decis să înceteze să furnizeze servici de plăţi către clienţii săi, adăugând că acelaşi lucru este valabil şi pentru filiala sa Sobinbank.

'Conducerea Rossiya Bank înţelege situaţia dificilă prin care trec clienţii săi în situaţia actuală şi dă asigurări va face tot posibilul pentru a-i ajuta', se arată într-un comunicat de presă al băncii ruseşti.

Rossiya Bank este a 17-a bancă din Rusia cu active în valoare de 10 miliarde de dolari. Banca este condusă şi parţial deţinută de Iuri Kovalchuck, considerat unul din apropiaţii preşedintelui rus Vladimir Putin.

De asemenea, banca SMP, controlată de fraţii Arkadi şi Boris Rotenberg, al căror nume a fost adăugat pe lista persoanelor vizate de sancţiuni, a anunţat şi ea că retragerile clienţilor săi care deţin carduri Visa şi Mastercard au fost blocate. Concret, aceşti clienţi nu mai pot scoate bani de pe cardurile lor şi nu mai pot face cumpărături cu cardurile lor.

Preşedintele american Barack Obama a anunţat joi sancţiuni ce vizează încă 20 de responsabili ruşi şi o bancă rusă, drept represalii la anexarea Crimeii de către Rusia, şi a ameninţat totodată Moscova cu măsuri împotriva unor 'sectoare cheie' ale economiei ruse. Pe lista cetăţenilor ruşi afectaţi de sancţiuni se regăsesc oligarhi şi bancheri apropiaţi ai lui Putin, precum Gennady Timchenko, Arkadi Rotenberg şi Iuri Kovalchuck.

Răspunsul lui Putin la sancţiuni: îşi va deschide cont la banca 'Rossia' vizată de interdicţiile SUA

Preşedintele rus Vladimir Putin a reacţionat ironic la sancţiunile instituite de Occident, ca represalii pentru alipirea Crimeii la Rusia, şi a declarat că încă de luni îşi va deschide un cont la banca 'Rossia' , inclusă de SUA pe lista celor sancţionaţi, informează Interfax, Reuters şi ITAR-TASS.

'Din câte am înţeles, este vorba de o bancă de talie medie', a remarcat şeful statului rus, la o reuniune a Consiliului Securităţii Rusiei, ascultând raportul ministrului de externe Serghei Lavrov referitor la instituirea de sancţiuni de către SUA la adresa unor oficiali şi bănci ruse.

'Eu, personal, nu am un cont acolo, dar cu siguranţă că încă de luni îmi voi deschide unul', a promis locatarul de la Kremlin.

Putin a tratat cu ironie sancţiunile instituite faţă de unii oficiali de rang înalt ruşi, între care preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară), Serghei Narâşkin, care a fost prezent la reuniunea Consiliului Securităţii. 'Ar trebui să stăm mai departe de ei, să nu ne compromită', a spus Putin adresându-se lui Narâşkin, un apropiat al său, stârnind zâmbete.

Banca 'Rossiia' a ajuns pe lista entităţilor vizate de sancţiuni din partea SUA, întrucât aceasta ar fi foarte apropiată Kremlinului şi în conturile sale şi-ar fi plasat averile persoane care se află în anturajul presedintelui Vladimir Putin.