Acest contract ruso-ungar în valoare de 12 miliarde de euro, din care 80% trebuia până în prezent să fie finanţat de Moscova, face obiectul unei anchete a Comisiei Europene, ceea ce a împiedicat demararea construcţiei. 

'Suntem gata să finanţăm (proiectul) 100%', a declarat Putin în cadrul unei conferinţe de presă cu Viktor Orban în parlamentul ungar. 'Însă atunci termenii acordului trebuie modificaţi', a adăugat el, fără să facă alte precizări. 

Comisia Europeană a deschis la sfârşitul lui 2015 o anchetă aprofundată pentru a vedea dacă acest proiect, atribuit fără cerere de ofertă, este viabil economic şi conform regulilor existente în materie de concurenţă. Pentru Kremlin, sunt numai "şicane gratuite", a afirmat consilierul preşedintelui rus, Iuri Uşakov, în ajunul vizitei lui Putin. 

'Suntem convinşi că acordurile noastre respectă pe deplin normele UE', a dat asigurări la rândul său Viktor Orban, estimând că 'cele mai multe obstacole' care împiedică realizarea acestui proiect au fost deja depăşite. 'O revizuire a acordului nu este pe ordinea de zi' pentru Ungaria, a insistat el. 

Lucrările la centrala de la Paks urmează să înceapă în 2018 şi primul reactor va intra în funcţiune în 2023.

AGERPRES