Totul s-a aflat la doar câteva săptămâni după ce o flotilă aeriană rusească, care a inclus două bombardiere strategice capabile să poarte arme nucleare, a aterizat la Caracas.

Preşedintele Maduro nu a obiectat faţă de propunerea făcută de ruși, deși constituția nu permite înființarea bazelor militare pe teritoriul venezuelean, dar prezenţa temporară a avioanelor de lupta este posibilă.

Un expert militar rus, colonelul Şamil Gareiev, a declarat că stabilirea unei prezenţe pe termen lung în Venezuela ar fi o decizie avantajoasă din punct de vedere economic dacă cele două ţări vor organiza mai multe exerciţii militare comune, scrie adevarul.ro.

 ”Ideea includerii Venezuelei în misiuni aviatice pe distanţe lungi este una corectă,” a declarat Gareiev pentru Nezavisimaia Gazeta. „Bombardierele noastre strategice nu numai că nu vor trebui să se întoarcă în Rusia de fiecare dată, dar, de asemenea, nu vor efectua operaţiuni de realimentarea aeriană în timpul misiunilor de patrulare în regiunea Americilor,” a adăugat el.

„Aeronavele noastre TU-160 ajung la baza lor în Venezuela, efectuează zboruri, îşi execută misiunile şi apoi sunt înlocuite prin rotaţie. Acesta este modul în care ar trebui făcut.” 

 Ambasadorul rus Zaemski a respins informaţiile publicate de Nezavisimaia Gazeta, afirmând că este vorba de „pure speculaţii,” dar nu puţini sunt cei care afirmă că intensificarea prezenţei ruseşti (dar şi chineze) în zonă este echivalentă cu apariţia unui Război Rece în Caraibe.