'Am mari speranţe că se va respecta termenul lucrării. Acest proiect strategic trebuie să fie terminat la sfârşitul anului 2018', a spus liderul rus la o conferinţă de presă. În timpul vizitei efectuate în ultimele zile în Crimeea, el a subliniat necesitatea unei legături terestre cu această peninsulă accesibilă în prezent pentru Rusia doar prin Marea Neagră sau pe calea aerului. 

Podul peste strâmtoarea Kerci ar fi trebuit să fie construit în comun de ruşi şi ucraineni în cadrul unui proiect convenit în noiembrie 2010. Dar înlăturarea de la putere a preşedintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici şi apoi anexarea Crimeii urmată de actualul conflict armat din estul separatist al Ucrainei au zădărnicit planul. 

Drept urmare, Rusia a decis să ia pe cont propriu construcţia podului, care va fi realizat de compania Stroigazmontazh, deţinută de oligarhul rus Arkadi Rottenberg, costul estimativ al proiectului fiind de 3,3 miliarde de euro. 

Rottenberg, un apropiat al lui Putin, a recunoscut faptul că sancţiunile economice occidentale impuse Rusiei vor determina renunţarea la unele materiale de construcţie ce urmau să fie importate din Norvegia sau Olanda. 

Lungimea podului va fi de cel puţin 4,5 kilometri, aceasta fiind distanţa minimă dintre malurile strâmtorii Kerci.

AGERPRES