Vladimir Putin nu are de gând să oprească războiul

Vladimir Putin nu are nicio intenție de a opri războiul la doi ani de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Asta este este părerea Înaltului Reprezentant al UE pentru politică externă și de securitate, Josep Borrell. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe organizate la școala de afaceri Next International Business School din Madrid. Borrell a menționat că Putin „nu intenționează să caute o aplanare a conflictului”. El se gândește la un scenariu politic mai favorabil la nivel internațional, în special în perspectiva unei posibile victorii electorale a lui Donald Trump în SUA.

„Putin nu are nicio intenţie de a opri războiul, de a iniţia o încetare a focului. El aşteaptă rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA, aşteaptă un scenariu mai favorabil din punct de vedere politic, dar şi înaintea alegerilor vede deja că politica internă a SUA încetineşte ajutorul militar şi civil acordat Ucrainei. El crede că timpul este de partea sa şi nu are, cred, nicio intenţie de a căuta o aplanare”, a declarat Borrell.

Şeful diplomaţiei UE a subliniat că, confruntată cu o astfel de situaţie, Ucraina trebuie să-şi asigure apărarea şi are nevoie de sprijin militar european.

„Noi le acordăm acest ajutor şi nu obosesc niciodată să spun că trebuie să o facem din ce în ce mai repede, pentru că Rusia o face din ce în ce mai repede. Când a început invazia erau 150.000 de soldaţi ruşi la frontiera ucraineană”, iar „acum sunt, potrivit serviciilor de informaţii, peste 400.000”, a argumentat el.

„Puterea de foc a armatei ruse este în acest moment superioară celei a Ucrainei, care rezistă, dar există o nevoie clară de a ne dubla sprijinul”, a subliniat el.

Războiul este perceput diferit

Borrell a menționat și percepția conflictului de către populația europeană. El a estimat că acest război este perceput foarte diferit în funcție de locația geografică a țării respective. Astfel, în țări apropiate din punct de vedere geografic, cum ar fi statele baltice, sau într-una mai îndepărtată, cum ar fi Spania sau Portugalia, modul în care este trăit acest conflict poate varia semnificativ.

„Ţările care se află mai aproape de conflict se tem mai mult decât cele care se află mai departe, nu vezi lucrurile la fel dacă trăieşti în Faro (Portugalia) sau la Vilnius”, a afirmat Josep Borrell.

Şeful diplomaţiei UE a declarat că există un „sentiment difuz de teamă pentru viitor”. Din cauza diferitelor conflicte deschise în lume, precum „un război în Ucraina, altul în Gaza”. Și „o instabilitate foarte puternică” în vecinătatea Europei.

„De la Gibraltar la Caucaz şi până în Ucraina există un cerc de instabilitate, iar mai jos se află regiunea subsahariană, care este şi ea foarte instabilă”, a adăugat el.