"Acesta nu este un plan de pace, ci o foaie de parcurs spre o nouă Transnistrie sau o nouă Abhazie în Ucraina. Aceasta este o încercare cinică de a evita toate angajamentele asumate la Minsk" (în toamna trecută), a declarat publicaţiei menţionate un diplomat american de rang înalt, sub rezerva anonimatului.

Secretarul de stat american John Kerry, aflat într-o vizită la Kiev, a anunţat joi că preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi cancelarul german Angela Merkel, care s-au deplasat în aceeaşi zi în capitala ucraineană, au primit propuneri din partea preşedintelui rus Vladimir Putin cu privire la soluţionarea conflictului din Donbas (estul Ucrainei). Detalii ale acestui plan de pace (rusesc) nu sunt însă cunoscute, niciuna dintre părţi neştiind oficial despre existenţa acestuia.

În declaraţia sa, John Kerry a menţionat că Merkel şi Hollande şi-au pregătit planuri proprii de rezolvare a conflictului din Ucraina, cu care au şi venit joi la Kiev şi pe care le-au supus discuţiei cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

Hollande şi Merkel sunt aşteptaţi vineri la Moscova, unde în jurul orei 17:00 (ora Moscovei) sunt programate negocieri cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Potrivit mass-mediei ruse, preşedintele Franţei şi cancelarul Germaniei ar putea propune Kievului şi Moscovei îngheţarea conflictului din estul Ucrainei după modelul transnistrean.AGERPRES