Proiectul de lege pe 14 iunie şi aprobat de parlament luna trecută, a provocat un şoc în Federaţia Rusă şi a scos mii de ruşi în stradă, inclusiv la apelul Partidului Comunist, informează AFP, citat de Agerpres.

Principalul opozant faţă de Kremlin, Aleksei Navalnîi, condamnat luni la 30 de zile de închisoare, a îndemnat la rândul său la o manifestaţie împotriva acestui proiect de lege, în 9 septembrie, ziua alegerilor regionale şi municipale în Rusia. Într-un articol publicat pe site-ul său după anunţul preşedintelui, Navaln susţine că "Putin a intrat în panică şi încearcă să-i facă pe oameni să înghită hapul". El le-a cerut din nou ruşilor să protesteze. 

În timpul unui lung discurs în susţinerea reformei, Putin a propus ca vârsta de pensionare pentru femei să fie majorată doar până la 60 de ani (în loc de 63 cât era în textul iniţial şi 55 în prezent). În schimb, creşterea vârstei de pensionare pentru bărbaţi rămâne neschimbată la 65 de ani.

Cei care se opun reformei afirmă că mulţi ruşi, în special bărbaţii, a căror speranţă de viaţă este de numai 66 de ani, nu se vor putea bucura de pensie. 

Preşedintele Putin a sugerat de asemenea o pensionare anticipată pentru mamele cu mulţi copii, menţinerea avantajelor pentru anumite profesii – precum minerii – şi introducerea de pedepse penale pentru întreprinderile care disponibilizează angajaţi în pragul pensionării. 

Propunerile lui Putin vor fi introduse în proiectul de lege "pe cât de repede posibil", a declarat imediat premierul rus Dmitri Medvedev, citat de agenţiile de presă ruse. 

Putin şi-a exprimat susţinerea pentru planul guvernului rus de a creşte vârsta de pensionare, pentru prima dată după 80 de ani.

“Fără reformă vom distruge mai devreme sau mai târziu finanţele noastre, vom fi nevoiţi să ne împotmolim în datorii sau să tipărim bani, cu consecinţele care decurg de aici: hiperinflaţia şi amplificarea sărăciei", a continuat Putin, estimând că actualul dezechilibru din sistemul de pensii constituie o consecinţă a pierderilor din Al Doilea Război Mondial şi a haosului economic şi social din anii 1990. 
 


Te-ar putea interesa și: