Imediat după sosire, Putin va depune o coroană de flori la Mormântul soldatului necunoscut, apoi va participa la ceremonia de deschidere, după o restaurare de anvergură, a complexului memorial dedicat soldaţilor sovietici, amplasat în cimitirul central din Budapesta, a precizat consilierul preşedintelui rus, Iuri Uşakov.

'Acest eveniment este dedicat, desigur, jubileului de 70 de ani de la eliberarea Budapestei', a explicat Uşakov. Consilierul lui Putin a amintit că pe teritoriul acestui complex memorial sunt înhumaţi peste 5.000 de soldaţi sovietici.

După aceasta, Putin va purta negocieri cu Orban, iniţial în tete-a-tete, apoi în cerc restrâns şi ulterior în format de dineu de lucru. Apoi va avea loc semnarea de documente comune şi o conferinţă de presă. La final, Putin va avea o întrevedere cu preşedintele Ungariei.

Uşakov a precizat că întrevederile precedente dintre Putin şi Orban au avut loc la 31 ianuarie 2013, precum şi la 14 ianuarie şi 13 iulie 2014. De asemenea, la 7 decembrie 2014, cei doi lideri au discutat la telefon.

Potrivit lui Iuri Uşakov, pentru semnare au fost pregătite cinci documente: privind cooperarea interregională, în domeniul învăţământului universitar, al sănătăţii, privind deschiderea unui consulat al Ungariei în regiunea rusă Kazan, precum şi în vederea pregătirii de personal în domeniul nuclear.

Unul dintre subiectele negocierilor se va referi la cooperarea celor două ţări în domeniul gazifer, inclusiv în vederea prelungirii sau încheierii unui nou acord ruso-ungar pentru livrările de gaz rusesc. 'Contractul în vigoare expiră în decembrie 2015. Fără îndoială, acest subiect va fi discutat', a spus Uşakov, precizând că discutarea acestei teme se va face inclusiv în contextul renunţării de către Rusia la proiectul de gazoduct 'South Stream'.

De asemenea, Putin şi Orban intenţionează să discute despre construcţia a două noi blocuri energetice la centrala nucleară din Paks. 'Contractul se ridică la aproape 10 miliarde de euro, iar 80% din această sumă este asigurată printr-un credit rusesc. Deja la această oră centrala produce 40% din energia electrică a Ungariei', a subliniat Uşakov.

Potrivit lui Uşakov, în timpul negocierilor se va discuta şi despre cooperarea dintre cele două ţări în domeniul agriculturii şi al sănătăţii. AGERPRES