Scandal imens la nivel Mondial. Ultimul anunț al lui Vladimir Putin e de-a dreptul înfricoșător. Președintele Rusiei a amenințat SUA cu un răspuns pe măsură după testul recent al Statelor Unite al unei rachete cu rază internediară de acţiune. A fost primul test american după Războiul Rece. Acesta alimentează temeri cu privire la o nouă cursă a înarmării nucleare, relatează AFP.

”Ordon ministerelor ruse ale Apărării şi de Externe (…) să analizeze nivelul ameninţării create la adresa ţării noastre de actele Statelor Unite şi să ia măsuri exhaustive în vederea pregătirii unui răspuns simetric”, a declarat Vladimir Putin într-o reuniune a Consiliului de Securitate.

Acest test american, efectuat duminică, de pe Insula San Nicolas, în largul Californiei (vest), potrivit Pentagonului, a consfinţit moartea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), care abolea – doar în cazul Rusiei şi Statelor Unite – rachetele terestre cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.

Acest tratat – a cărui semnare, la sfârşitul Războiului Rece, în 1987, a pus capăt crizei rachetelor în Europa, declanşată de desfăşurarea pe continent a unor rachete sovietice de tip SS-20 cu focoase nucleare – a fost suspendat în mod oficial de ambele puteri rivale la îneputul lui august, după un dialog al surzilor.

Rusia şi China au condamnat imediat acest test efectuat duminică, denunţând riscul unei ”escladări a tensiunilor militare” şi o relansare a cursei înarmării nucleare. ”Este evident că (testul american de rachetă) nu este rezultatul unei improvizaţii, ci o za într-un lanţ de evenimente planificate de mult timp”, a apreciat Putin.

”Asta nu face decât să confirme fundamentul îngrijorărilor noastre exprimate anterior”, a adăugat el.