PSD face orice pentru a se debarasa de imaginea pe care o avea cu Liviu Dragnea șef de partid. Social democrații încearcă să resolve totul până pe 29 iunie. Fostul ministru, Victor Negrescu, a fost pus să lucreze la un proiect pentru programul politic. Acesta propune mai multe idei pe care formațiunea să și le asume la Congresul din 29 iunie 2019.

Documentul cu propunerile are 15 pagini, fiind discuții pe marginea ideilor la ultima ședință a Biroului Politic Național și a Comitetului Executiv al PSD.

Astfel, la Congresul extraordinar din 29 iunie există intenția de a fi adoptat un nou proiect politic care ar putea include următoarele idei:

– adaptat tuturor sensibilităților politice și sociale

– documentul este centrat pe revenirea la discursul pro-european, dat fiind faptul că PSD a generat consensul de la Snagov care a dus România spre NATO și UE

– asumarea trecutului de 126 de ani al social-democrației românești

– explicarea măsurilor economice (inclusiv creșterile de salarii și de pensii) și anunțarea de noi măsuri precum creșterea investițiilor, sprijinul pentru antreprenori, stimularea cercetării

– anunșarea dorinței de a avea un nou pact social pentru a stabili împreună cu partenerii sociali noile direcții

– lansarea ideii unui acord politic pentru aderarea la euro și Schengen

– teme noi: mesaje pentru angajații din mediu privat (echilibru viață profesională și viață familială sau drepturile sociale), o politică mai proactivă pentru protecția mediului, susținerea antreprenoriatului, reconcilierea cu românii care trăiesc în afara țării, propuneri pentru creșterea participării tinerilor la viața publică.

Sunt lucruri evidente pe care cei de la PSD vor să le facă pentru a scăpa de ștampila de partid anti-UE pe care o primiseră cu Liviu Dragnea șef de partid. Victor Negrescu a făcut mai multe declarații în acest sens. „PSD trebuie să vină în fața cetățenilor cu un nou proiect politic bazat pe un discurs pro-european, revenirea la valorile social democrate europene, un mesaj coerent de stânga bazat pe combaterea inegalităților, susținerea unei dezvoltări sustenabile, adaptarea la noile evoluții tehnologice și îmbunătățirea infrastructurii și a calității serviciilor în domeniul educației și sănătății. Practic nimeni nu mai trebuie să se simtă lăsat în urmă. Trebuie să arătăm că PSD reprezintă acea forță politică constructivă și democratică care prin specialiștii săi poate asigura dezvoltarea și modernizarea României!” a explicat, luni pentru Mediafax, Victor Negrescu, desemnat de CEx al PSD să lucreze la proiect.

Organizația PES activists România a adoptat, cu unanimitate de voturi, o rezoluție prin care propune ca PSD să își reasume identitatea proeuropeană a partidului la Congresul din 29 iunie, potrivit unui comunicat de presă transmis de organizație.

Social-democrații se vor reuni în Congres pe 29 iunie, pentru alegerea președintelui, președintelui executiv și a secretarului general. Statutul partidului va fi modificat în aceeași zi, în sensul alegerii funcțiilor de conducere ale PSD prin delegați, mergându-se pe același număr de delegați care au fost la Congresul anterior.