PSD se află la un pas de implozie cu doar câteva luni înaintea alegerilor prezidențiale. Sunt cel puțin trei tabere în formațiunea social democrată. Candidatul la prezindențiale scindează PSD-ul. Viorica Dăncilă, Gabriela Firea și Călin Popescu Tăriceanu sunt cele trei nume vehiculate pentru scrutinul din toamnă, iar cele trei nume au rupt partidul.

Din exterior, partidul e atacat de Adrian Năstase, dar şi de Mihai Tudose, trecut în tabăra lui Victor Ponta.
E un haos total în PSD. Liderii de filiale sunt rupți în trei. Fiecare are favoritul său în cursa pentru prezindețiale. Paul Stănescu şi Dumitru Buzatu, o vor pe Gabriela Firea candidat, invocând că, pe baza notorietăţii, e singura care ar putea intra în turul doi cu Iohannis.

Mai există şi organizaţii care ar vrea ca PSD să-l susţină pe Călin Popescu Tăriceanu pentru Cotroceni, astfel încât PSD să nu bifeze o nouă înfrângere ruşinoasă, după europarlamentare. Susţinătorii lui Tăriceanu cer şi consolidarea relaţiei cu ALDE, astfel încât cele două partide să meargă împreună şi la alegerile de anul viitor. Potrivit unor surse din partid, mai mulţi lideri din ţară se tem că Tăriceanu va rupe coaliţia de guvernare în cazul în care nu va primi sprijinul PSD pentru prezidenţiale. Disputa din interiorul partidului urmează să fie tranşată săptămâna viitoare, în Comitetul Executiv. Voci din PSD susţin că partidul s-ar putea rupe după prezidenţiale: unii parlamentari negociază intens cu Victor Ponta, susţin sursele citate, conform adevarul.ro.

Adrian Năstase îi atacă și el pe cei din PSD. Fostul premier a subliniat că PSD a pierdut trenul pentru aceste alegeri. „Strategia pentru alegerile prezidenţiale trebuia pornită încă de la Congresul extraordinar din primăvara anului trecut. S-a făcut un fel de licitaţie cu candidaţi, cine vrea să se înscrie. Asta este simplu de făcut. Important e să găseşti pe cineva care să poată strânge în turul al doilea voturile necesare pentru alegerea sa“, a afirmat Năstase, într-o intervenţie la Antena 3. Fostul preşedine al PSD le-a recomandat foştilor colegi să se concentreze pe următoarele alegeri, dar şi pe menţinerea guvernării, mai ales că social-democraţii par tot mai aproape de pierderea de aleşi, care se pregătesc să meargă spre partidul condus de Victor Ponta, Pro România. De altfel, Năstase a precizat că PSD ar trebui să se pună la masa discuţiilor cu ALDE şi Pro România pentru un candidat comun şi susţinerea unui Guvern condus de un premier PSD.

Robert Negoiţă, primar al Sectorului 3 şi preşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România, a lansat un atac dur la adresa Guvernului şi la adresa preşedintelului executiv al PSD, Eugen Teodorovici. „Promisiunea pentru acest Guvern şi acest ministru de Finanţe – vorbe goale, vorbe în vânt. Valoarea lor – zero. Nu sunt capabili să îşi respecte angajamentele şi ne mint pe toţi. Este pur şi simplu inadmisibil. Dacă acesta este guvern serios şi dacă acesta este ministru de Finanţe, daţi-mi voie să îmi fie jenă de situaţia în care suntem“, a declarat Negoiţă, fost vicepreşedinte al PSD, suspendat pentru şase luni din partid.