„Ei se laudă și economia se scufundă”, au scris social-democraţii într-o postare pe pagina oficială de Facebook.

PSD a enumerat 5 realități ale economiei românești pe care Guvernul demis „uită” să le spună:

– România – Campioană europeană la creșterea prețurilor la energie: 40% dintre gospodării deja nu își pot achita facturile la întreținere.

– România – Cea mai mare inflație din ultimii 11 ani: Puterea de cumpărare a scăzut cu 14%.

– România – record istoric la îndatorare: peste 57 miliarde euro împrumutați în 2 ani de guvernare.

– România – record istoric la deficitul comercial: 14,6 miliarde euro deficit la 8 luni din 2021 (+ 3 miliarde față de perioada similară din 2020).

– România – Campioana europeană la dobânzile împrumuturilor: Dobânzi de 10 ori mai mari decât media UE.

Măsuri pentru bunăstarea românilor

Premierul interimar a anunțat, astăzi, două vești importante pentru România. Florin Cîțu anunță revenirea economiei românești. Acesta susține că perspectiva solidă de creștere economică bazată pe sectorul privat dinamic, folosirea fondurilor din „Next Generation EU” și includerea reformelor în PNRR au stat la baza reconfirmării ratingului României de către Standard&Poor’s și Moody’.

Totodată, el a subliniat faptul că România a reușit această performanță în ciuda pandemiei și a crizei la nivel mondial, convingând astfel agențiile de rating americane să aibă perspective stabile.

„Avem două vești foarte bune pentru România în contextul crizei economice globale. În primul rând, agenția de rating Standard&Poor’s a reconfirmat ratingul de țară al României și a menținut perspectiva la stabilă. Vestea foarte bună vine de la cealaltă agenție de rating, tot americană, Moody’s, care îmbunătățește perspectiva României de la negativ la stabil și bineînțeles reconfirmă ratingul de țară. În acest context de criză economică România a reușit această performanță, să convingă agențiile de rating americane să arate o perspectivă stabilă pentru economie”, a declarat, sâmbătă, premierul interimar Florin Cîțu.

El a mai comentat și decizia care a făcut ca rating Moody’s să își schimbe perspectivele. Potrivit acestuia este vorba despre  perspectiva solidă de creștere economică bazată pe sectorul privat dinamic.

Florin Cîțu susține că a anunțat din timp că reformele vor fi apreciate de agențiile de rating, iar acest lucru s-a și întâmplat ulterior.