Este lovitura momentului dată de PSD în București. Prefectura Capitalei va trece de la PNL la PSD. Potrivit unor surse politice citate de g4media, funcția de prefect al Capitalei ar urma să treacă de la PNL la PSD. Pesediștii l-ar dori în funcția de prefect pe Alexandru Hazem Kansou. Acesta este fost director general STB în mandatul de primar al Gabrielei Firea.

Hazem Kansou a fost consilier general din partea PNL. El a fost însă exclus din partid în februarie 2020. Motivul a fost legat de faptul că a votat alături de PSD.

În acest moment, postul de prefect al Capitalei este la PNL. Scaunul este ocupat de Alexandra Georgiana Văcaru, care a fost numită în această poziție în luna octombrie.

Ce își dorește PNL să obțină

Pe de altă parte, alte surse au susținut că lucrurile nu ar fi bătute în cuie și că încă se discută varianta trecerii prefecturii Capitalei de la PNL la PSD. Negocierile pentru funcțiile de prefecți, subprefecți și instituții deconcentrate sunt în plină desfășurare.

Potrivit ultimelor informații neoficiale, PNL ar fi luat o decizie importantă în cadrul ședinței Biroului Politic Național de marți. Aceștia vor să ceară minim 17 poziții de prefecți. Ei vor ca în județele în care un partid ocupă șefia Consiliului Județean, același partid să dețină și funcția de prefect. De asemenea, organizațiile din țară care au dat un ministru în actualul Guvern, să cedeze funcția de prefect pentru colegii din coaliție, respectiv dacă e un ministru PSD, poziția de prefect să revină PNL-ului, sau UDMR-ului dacă e cazul. Formațiunea care deține o funcție de prefect, trebuie să cedeze funcția de secretar general al pefecturii partenerilor de coaliție. În județele în care exista poziții pentru doi subprefecți, unul va fi al PSD și unul al PNL. Acestea ar fi principalele pretenții pe care liberalii sun pregătiți să le avanseze partenerilor din coaliție.

Între PNL și PSD ar fi apărut, de altfel, primele tensiuni. În ședința de ieri, la şedinţa Coaliției s-a discutat despre taxa de 1 la sută pentru companiile mari, despre certificatul verde, despre împărţirea prefecturilor şi despre bugetul pentru 2022 care se doreşte a fi adoptat până în 23 decembrie. Tot în cadrul dezbaterilor dintre principalele partide politice aflate la guvernare ar urma să se analizeze și împărţirea funcţiilor de prefect din ţară. Totodată, un subiect important al discuțiilor ar fi, din nou, despre taxa de 1 la suta pentru companiile mari.