Sorin Grindeanu afirmă că majoritatea din PSD susține opoziția, dar mandatul său este deschis negocierilor
Sorin Grindeanu a declarat că social-democrații nu intenționează să intre la guvernare. El a precizat că a primit din partea colegilor un mandat deschis pentru discuții cu celelalte partide. A menționat că în cadrul unei ședințe interne, zeci de colegi au luat cuvântul, subliniind nevoia de unitate și de soluții pentru perioada următoare.
Grindeanu a transmis că direcția majoritară în partid este orientată spre o opoziție constructivă. A adăugat că, în calitate de fost membru al guvernului, cunoaște importanța deciziilor care trebuie susținute, iar PSD este dispus să acorde sprijin acolo unde este necesar. El a subliniat că mandatul său nu vizează în mod expres intrarea la guvernare sau susținerea unei anumite formule, ci analiza poziției celorlalte formațiuni politice.
„Dați-mi voie să încep prin a mulțumi fostului președinte Marcel Ciolacu pentru modul în care a condus partidul. Să le mulțumesc și colegilor. PSD a fost și este partidul rațiunii și a soluțiilor. Eu astăzi am ascultat după această parte administrativă, care e mai mult de bucătărie internă, foarte mulți colegi care ne-au spus lucruri despre cum ar trebui să acționăm în perioada următoare, fie că vorbim de politici publice, fie de întoarcere către baza partidului. Cred că un dialog mai direct și mai bun e necesar în această perioadă în care mandatul e acela de a organiza Congresul. Pot să vă spun că zeci de colegi au luat cuvântul astăzi și a fost un numitor comun, de unitate în ceea ce face în perioada următoare. Vom veni în întâmpinarea lor cu soluții și rațiune.
Cred că știți deja că asta a fost discuția principală de la ședință. Opinia care pare a fi majoritară în PSD este de a avea o opoziție constructivă. Eu știu din guvern că e nevoie de decizii care au nevoie de susținere și PSD va oferi susținere. Colegii mi-au dat un mandat deschis, de a avea discuții nu neapărat dacă intrăm sau dacă susținem, ci să vedem ce vor și ceilalți”, a spus acesta.
Referindu-se la scenariul unei guvernări fără premier PSD, Sorin Grindeanu a spus că nu va depăși mandatul primit și va reveni în fața colegilor cu concluziile rezultate din dialogurile purtate. A mai precizat că nu evită responsabilitatea, dar consideră că opoziția ar trebui să fie una care aduce beneficii cetățenilor, nu una radicală.
„Urmează o perioadă de decizii care trebuie susținute. PSD-ul va oferi această susținere. Colegii mi-au dat un mandat deschis, în sensul că nu neapărat dacă vom intra sau nu la guvernare. Să vedem ce vor și celelalte partide. Curentul majoritar al PSD este de a fi în opoziție. Dar eu voi veni în fața colegilor și le voi spune ceea ce rezultă din dialogul pe care îl vom avea cu celelalte partide. În acest moment avem un mandat în alb, eu am datoria să nu iau decizii de unul singur. Nici nu am spus că fugim de această responsabilitate. Nu opoziție cruntă, ci constructivă, care să facă bine românilor.”
Grindeanu susține că nu a urmărit funcții, ci doar organizarea unui congres statutar
În cadrul aceleiași intervenții, Sorin Grindeanu a spus că nu a urmărit funcția de conducere, afirmând că nu a contactat colegi și nu a făcut campanie internă. A explicat că a existat o alegere între o confruntare internă și aplicarea soluției prevăzute în statutul partidului, iar colegii au optat pentru varianta statutară.
El a menționat că PSD l-a sprijinit de-a lungul timpului în diferite funcții, inclusiv cea de premier. A declarat că își dorește să organizeze congresul și să contribuie la o poziționare clară a partidului. De asemenea, a precizat că mandatul primit este unul flexibil, care îi permite să discute cu președintele ales, Nicușor Dan, pentru a identifica o soluție favorabilă pentru România.
„Eu nu fug de răspundere, doar că aveam de ales între a duce un soi de bătălie internă sau soluția dată de statut. Aceasta a fost soluția colegilor mei. Mandatul meu este de a așeza partidul în poziția în care să avem un partid din care să rezulte modificări de statut. Este un mandat flexibil de a discuta cu președintele ales, Nicușor Dan, pentru a degaja o soluție care să fie bună pentru România.”
„Nu am fugit după această funcție, dovada fiind că nu am sunat, nu am făcut campanie, am sperat să avem o decizie rațională.”
„PSD m-a dus în diverse funcții onorabile: am fost deputat, ministru, chiar și prim-ministru. Dorința mea este să ajung la congres, să așez partidul în poziția de a face un congres.”
Marius Budăi ridică problema echilibrului politic și propune o dezbatere între partidele pro-europene
Deputatul PSD Marius Budăi a afirmat că partidul nu a luat încă o decizie în privința guvernării. A precizat că, fiind în mijlocul discuțiilor, nu va face publice opiniile personale, dar a formulat o întrebare privind componența politică actuală. A spus că nu știe cât de constructiv este ca toate partidele pro-europene să fie la guvernare și niciunul în opoziție.
„La partid nu am luat încă o decizie. (…) Pentru că suntem acum în aceste discuţii n-o să spun clar ceea ce gândesc eu. Am să spun totuşi un lucru: nu ştiu cât de constructiv este ca toate partidele pro-europene să fim la putere şi să nu fie niciunul în opoziţie. Nu am această evaluare clară. Poate că ar trebui să fie o dezbatere în acest sens cu toate partidele pro-europene, să luăm o decizie”, a afirmat Budăi.
Budăi a susținut că nu afirmă că PSD ar trebui să fie în opoziție, ci doar a lansat o ipoteză. A adăugat că nu deține „adevărul absolut”, dar consideră că această temă ar merita o dezbatere în rândul partidelor pro-europene. A prezentat ideea ca pe un semnal de întrebare și un motiv de reflecție în interiorul scenei politice.
Întrebat dacă PSD ar solicita funcția de premier în cazul rămânerii la guvernare, Budăi a declarat că, în opinia sa, partidul care a obținut cele mai multe voturi ar trebui să aibă prima șansă de a forma o majoritate. A făcut referire la susținerea principiului conform căruia voința alegătorilor trebuie respectată în procesul de desemnare a conducerii executive.
„Eu cred că noi cu toţii, şi dumneavoastră, presa, şi noi, partidele politice, am spus că cel care trebuie să aibă prima şansă de a forma o majoritate, din punctul meu de vedere, trebuie să fie partidul care a luat cele mai multe voturi din partea cetăţenilor români în Parlament”, a mai spus Budăi.