O primă reuniune a Comisiei ar putea avea loc în primăvara anului 2019. Documentul semnat astăzi de cei doi oficiali  prevede că sesiunile plenare ale Comisiei vor avea loc din doi în doi ani, alternativ în România și în Landul Hessa.
Grupurile de lucru vor acoperi următoarele domenii de colaborare: Economie, tehnologie, inovare și turism; Energie și protecția mediului; Învățământ universitar și cultură; Administrație publică; Administrare fiscală și financiară; Alimentație, agricultură și silvicultură; Politici în domeniul educației, muncă, afaceri sociale, sănătate, integrare, minorități și refugiați; Justiție. România mai are Comisii Guvernamentale Mixte cu landurile federale Bavaria și Baden-Württemberg. În landul Hessa trăiesc peste 60.000 de cetățeni români.”Este important ca firmele germane să cunoască realitățile economice şi oportunităţile oferite de România şi folosesc acest prilej pentru a reitera dorinţa noastră pentru o prezență investițională şi mai puternică a firmelor din landul Hessa în domenii strategice precum transporturi – infrastructura rutieră, feroviară și aeroportuară, dezvoltare regională, cercetare-inovare, IT, turism, mediu sau agricultură.”, a declarat Ştefan-Radu Oprea.

Lucia Puttrich, ministrul landului federal Hessa pentru Afaceri Federale și Europene a precizat că România face parte dintre cei mai noi membri ai UE și populația țării se caracterizează printr-o clară poziție pro-europeană. Vrem ca acest lucru să rămână așa cum este și, din acest motiv, susținem țara în procesul necesar de continuare a dezvoltării.”

Germania este principalul partener comercial al României, deținând o pondere de 23% în totalul exporturilor României. În 2017, schimburile comerciale bilaterale au atins nivelul de 29,5 miliarde euro (+12,78% față de 2016), din care 14,35 miliarde euro exporturi româneşti (+16,5% față de 2016).
La finele anului, 2017 volumul schimburilor comerciale dintre România și landul Hessen a fost de 1,5 miliarde euro, din care exporturi în valoare de 808 milioane și importuri de 692 milioane euro.


Te-ar putea interesa și: