”Este dificil să nu apară agitație când vezi un număr mare de oameni pe străzi. Mediatizarea internațională a protestelor din România este de obicei scurtă și foarte vizibilă. La 10 august, atenția mondială a fost atrasă de acuzațiile de violență a jandarmeriei, iar condamnarea internațională a venit repede, comentatorii fiind de partea protestatarilor „Rezist”.  În România au fost publicate imagini și video-uri care arată cum protestatarii se comportă într-un mod care sugerează că au fost instruiți. Videoclipurile publicate în România arată, de asemenea, că protestatarii atacă violent jandarmii și încearcă să pătrundă în clădirile guvernamentale, provocând o reevaluare a versiunii acceptate anterior”, scrie James Wilson, citat de dcnews.ro.
Potrivit cestuiam un set de imagini arată că, deși jumătate din zona de protest din Piața Victoriei este goală, protestatarii au blocat în mod deliberat intersecția drumului principal la ora locală 19:00. „Apoi au continuat să blocheze Bulevardul Kiseleff înainte de a se muta într-o altă locație. Dar chiar înainte de a ieși din Piața Victoriei, protestatarii au făcut o întoarcere dreaptă și s-au repezit la intrarea în clădirea guvernului. Cincizeci de minute mai târziu, pietre și alte obiecte grele au fost aruncate în jandarmerie. Imagini suplimentare arată violență directă împotriva jandarmilor, cu un atacator care se plimba în spatele unui ofițer și îl lovește la pământ. Videoclipul arată că grupurile au fost plantate în mulțime, iar semnalele le-au fost date dintr-un camion”, a punctat James Wilson.

Rolul protestatarilor – de a provoca jandarmii

directorul fondator al Fundației Internaționale Pentru Bună Guvernare a precizat că rolul acestor grupuri a fost de a arunca obiecte în jandarmi pentru a îi provoca. „Sincronizarea aruncării de obiecte a fiecărui grup a fost diferită, pentru a face dificilă forța jandarmilor să îi îndepărteze și să fie forțați să utilizeze gaze lacrimogene. Mai târziu, seara, materialele pirotehnice au fost aruncate în jandarmi. Protestatarii au fost sfătuiți de către jandarmi să se disperseze, altfel ar fi nevoie de intervenție. Se folosea din ce în ce mai mult un sunet amplificat pentru a încuraja dispersarea în siguranță a protestatarilor. Chiar după ora 23, protestatarii au reușit să rețină doi jandarmi un bărbat și o femeie. În timp ce unii protestatari au încercat să-i ajute pe jandarmi, alții i-au atacat. Un protestatar a furat arma femeii jandarm, apoi i-au scos casca și au bătut-o.
După semnalele de amplificare a sunetului și armele de foc, jandarmii au continuat să disperseze mulțimea. Au folosit formațiuni strategice standard, tunuri de apă și gaze lacrimogene. Aproape de miezul nopții, pe o stradă din apropiere, protestatarii au construit o baricadă și au ars mobilierul stradal. După declanșarea incendiilor, au încercat să împingă mașinile parcate de pe marginea drumului în foc, astfel încât și ele să se prăbușească. Protestatarii sunt atunci auziți „Hai să le luăm cu băieții!”, referindu-se la sticlele lor de cocktail Molotov. dcnews.ro

 


Te-ar putea interesa și: