Sâmbătă au fost din nou proteste pe scară largă în Franţa, din cauza reformei pensiilor şi în special a măsurii de creştere a vârstei de pensionare.

Proteste masive în toată Franţa, împotriva reformei pensiilor promovată de Macron. Zeci de persoane au fost reţinute

81 de persoane au fost reţinute de către forţele de ordine.

La Paris au manifestat peste 4.000 de persoane, iar forţele de ordine au fost nevoite să intervină cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă, după ce protestatarii au incendiat tomberoane şi au instalat baricade, au transmis reprezentanţii Poliţiei franceze, potrivit Le Figaro.

Mai multe staţii de metrou au fost închise din cauza violenţelor.

De teamă, autorităţile au interzis orice reuniune în Place de la Concorde, cea mai mare piaţă din Paris, precum şi pe faimosul bulevard Champs Elysees.

Prefectura a interzis sâmbătă, 18 martie, adunările în cele două locuri, situate în apropiere de sediul Parlamentului şi de Palatul Prezidenţial, afirmând că „persoanele care încearcă să se adune în aceste locuri vor fi evacuate sistematic de forţele de ordine” şi ar putea fi amendate.

Şi la Nantes, unde potrivit poliţiei au demonstrat 6.000 de persoane, iar potrivit sindicatelor numărul a fost 15.000, s-au înregistrat incidente care au dus la intervenţia forţelor de ordine.

Manifestaţii au avut loc şi la Caen, Saint-Etienne, Roanne, Brest sau Marsilia.

Reforma ar putea fi totuşi invalidată printr-o moţiune de cenzură la adresa Guvernului

Reforma pensiilor pentru care insistă preşedintele Emmanuel Macron ridică vârsta de pensionare cu doi ani, la 64 de ani, ceea ce guvernul spune că este esenţial pentru a se asigura că sistemul nu se prăbuşeşte.

Joi după-amiază, guvernul a decis în ultimul moment să adopte cel mai important proiect de reformă al preşedintelui Emmanuel Macron – care prevede creşterea graduală a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani – şi să treacă peste camera inferioară a parlamentului, Adunarea Naţională, unde rezultatul votului era imprevizibil. Există un articol special în Constituţia franceză care permite acest lucru.

Reforma poate fi invalidată totuşi de o moţiune de neîncredere în Guvern, iar vineri în Adunarea Naţională au fost depuse două moţiuni de cenzură împotriva executivului, care nu sunt însă susţinute de o majoritate parlamentară.