Grupul de deputaţi centrişti „Libertés Indépendants Outre-mer et Territoires” (LIOT) a depus, astăzi, 17 martie, în Adunarea Naţională o moţiune de cenzură „transpartinică” împotriva Guvernului condus de Elisabeth Borne, în urma deciziei acesteia de a folosi articolul 49.3 din Constituţie – prin care îşi asumă răspunderea guvernamentală – pentru a trece legea reformei pensiilor fără vot în parlament, informează Le Figaro. La scurt timp, şi grupul parlamentar al extremei drepte (RN) a depus propria moţiune de cenzură împotriva Guvernului.

Sunt puține șanse ca Guvernul să fie demis

Grupul RN al lui Marine Le Pen a depus, la fel, o moţiune de cenzură, vineri, 17 martie, dar moţiunea LIOT, un mic grup independent fără culoare politică clară, este posibil să atragă cel mai mare număr de voturi.

Pentru a da jos Guvernul, o moţiune de cenzură ar avea nevoie de o majoritate absolută în Adunarea Naţională, adică un număr de 287 de voturi. Acest lucru ar necesita ca aproximativ treizeci de deputaţi de dreapta (din 61) din LR, partidul tradiţional de dreapta, să voteze şi ei moţiunea de cenzură. Așadar, această ipoteză pare să fie puţin probabilă, pentru că formațiunea sprijină în linii mari reforma pensiilor.

Legea cu privire la majorarea vârstei de pensionare a dus la proteste în masă

Conform Constituţiei franceze, deputaţii aveau posibilitatea de a depune moţiunea de cenzură până vineri la ora locală 15.20 (16.20, ora României) pentru a mai putea împiedica intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, după ce premierul Elizabeth Borne a anunţat pe 16 martie că declanşează procedura constituţională cunoscută sub numele de „43.9” care se referă la asumarea răspunderii guvernamentale asupra unui proiect de lege.

Legea, care prevede cu precădere creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, a dus la o amplă nemulţumire în rândul societăţii franceze, a dat naştere la greve de amploare şi la proteste violente în Paris.

Moțiunea ar putea să treacă doar printr-o surprinzătoare excepție dacă s-ar forma o alianţă surprinzătoare a parlamentarilor din toate celelalte partide, de la extrema stângă la extrema dreaptă. Liderii partidului conservator Les Republicains (LR) au exclus însă o astfel de alianţă. Nici unul dintre ei nu a sponsorizat prima moţiune de cenzură depusă, astăzi, 17 martie, de LIOT.