Conform declarațiilor cumnatului șoferului ucis, șoferul lucra pe traseul Bolintin Vale – Bucureşti.  ”A fost agresat de un grup de patru persoane de etnie romă, printre care se afla şi o femeie. Cei 4 s-au pus în faţa microbuzului şi l-au oprit. Cumnatul meu era în maşină cu fratele său şi soţia sa, iar aceştia au urcat în maşină spunând că ei caută un copil şi o femeie”, spune martorul ocular.

Lovit cu o pavelă

Șoferul însă nu se afla în cursă, el se întorcea spre casă, de la mama sa. Se pare că cei patru romi erau în stare de ebrietate și au patru au început să-l înjure şi să-l stropească cu bere în el. Erau în stare de ebrietate. Până la urmă a reuşit să îi dea jos din maşină şi ei au început să dea cu pumnii şi cu picioarele în mașină.

”Ulterior, a constatat că are cauciucul spart şi a oprit din nou. Când a oprit, cei 4 au fugit şi el a plecat după ei. Nu ştiu la ce s-a gândit poate a crezut că poate prinde pe unul din ei să-l ducă la Poliţie. A alergat după ei şi după ce s-a oprit au început să-l agreseze şi să-l bată. Unul din ei a luat o pavelă şi i-a dat în cap”, mai spune cumnatul celui ucis.

Alarma a fost dată de un nepot de-al decedatului care a găsit microbuzul pe stradă fără el şi ulterior l-a găsit într-o baltă de sânge. Ca urmare, șoferul a ajuns la spital în stare foarte gravă și, ulterior a murit. El avea o fetiță de 5 ani şi un băiat de 12 ani. Din cei patru agresori, cel care a lovit cu pavela este reținut.

Autoritățile încearcă să controleze eventualele noi violențe

Mulţi dintre cei care au ieşit în stradă au cerut ca primarul localităţii să meargă să stea de vorbă cu ei. Până atunci, prefectul județului Giurgiu s-a deplasat la fața locului și spune că oamenii protestează pașnic. ”Nu se întâmplă nimic, oamenii protestează pașnic.

Se poartă discuții. Pentru cei care vor o soluție imediată eu le cer să aibă puțină răbdare, să dialogăm, iar instituțiile statului să-și facă treaba. Dar, repet, oamenii nu sunt violenți”, a declarat prefectul Aneta Matei.

Cu toate acestea, forțele de ordine sunt la fața locului. „În localitate a fost constituită zonă specială de siguranţă publică, pentru ca evenimentele să nu escaladeze şi să fie asigurat climatul de ordine si siguranţă publică. Pe raza oraşului Bolintin Vale sunt prezente forţe din cadrul structurilor Poliţiei Române şi Janadarmeriei Române, pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, respectarea ordinii şi liniştii publice, în condiţiile legii”, a transmis IPJ Giurgiu.

Conflictul are rădăcini vechi

Conflictul de aici dintre romi și români, și invers, are radacini vechi. În 1991, o tragedie a declanșat un conflict interetnic care a durat șase săptămâni în localitățile giurgiuvene Ogrezeni, Bolintin Deal și Bolintin Vale.

În noapte de Paște a anului 1991,  tragedia a lovit satul giurgiuvean Bolintin Deal. Un rrom aflat sub influența băuturilor alcoolice a înjunghiat de mai multe ori un student român din localitate, imediat după slujba de Înviere. Tânărul a murit, iar a doua zi în localitate a început iureșul. Sub sunetul clopotelor bisericii din localitate, 2000 de români s-au strâns înarmați cu furci și topoare și au atacat casele țiganilor. 22 de gospodării au ars iar 2 au fost distruse cu buldozerele, rromii fugind în localitate vecină.

După numai șase săptămâni, chiar în ziua de Înălțare, în  Ogrezeni, un țigan ursar a înjunghiat un barman român, după ce încercase să sară peste rând pentru a-și cumpăra bere. De data aceasta tânărul a supraviețuit, dar românii au ieșit din nou în stradă pentru a-i îndepărta pe rromi din sat. Au incendiat 21 de case ale țiganilor, pompierii fiind opriți de români să intervină ca nu cumva să mai rămână ceva din gospodării și rromii să dispară defitiv din localitate. O zi mai târziu, în semn de solidaritate cu vecinii lor din Bolintin Deal si Ogrezeni,  românii din Bolintin Vale au incendiat 13 case ale țiganilor. Adică fix casele în care se adăpostiseră rromii fugiți după moartea studentului din noapte de Paște.

În final, au fost distruse 58 de case…