Cele  mai importante două instituții implicate direct în conflictele din 10 august 2018, când s-a vorbit despre abuzuri crunte, și-au schimbat radical atitudinea față de potențialii protestatari. Cei care se vor strânge în seara aceasta, în Piața Victoriei, în speranța de a reitera momentul 2017, când un miting dedicat diaspora a fost foarte aproape de a degenera într-o vărsare de sânge generală, vor avea o supriză din partea instituțiilor de forță. Cel puțin așa promit Jandarmeria și Poliția Capitalei, în linie cu primarul Gabriela Vrânceanu Firea, care a anunțat deja că va oferi apă protestatarilor.

„Vom fi atenți îndeosebi la persoane care au bagaje mari. Rolul filtrelor este doar de a preveni pătrunderea obiectelor periculoase în spațiul manifestației… Aceste spații de protecție au rolul de a limita pe cât posibil ca celelalte activități rutiere care se desfășoară în acest nod foarte important din capitală să decurgă în mod firesc (…) În mod gradual vor intra și efective de jandarmi, acele patrule de dialog. În punctele principale de acces în Piața Victoriei vor fi instalate și niște filtre cu rolul de a monitoriza persoanele care intră, care au asupra lor bagaje voluminoase, care au anumită recuzită deosebită. Rolul acestor filtre, vreau să fiu bine înțeles de la început, este de a preveni pătrunderea cu obiecte periculoase, cu obiecte care pot pune în pericol siguranța cetățenilor. Colegii mei vor fi atenți îndeosebi la persoane care au asupra lor bagaje mari. Nu este o interdicție ca aceste persoane să vină cu bagaje, însă este o recomandare de a nu face acest lucru”, a spus purtătorul de cuvânt al Jandarmieriei.

Pe altă parte, Poliția transmite clar că ” nu dorim ca cineva să se simtă tensionat. Este o seară a dialogului”.

Aceste mesaje nu sunt doar total opuse celor transmite de instituții în 2017 ci și deosebite față de atitudinea unor lideri PSD care au vorbit, zilele acestea, în termeni jignitori despre cei care ar participa la protest.