‘Vom merge în Parlament în această săptămână cu propunerile noastre în ceea ce priveşte igienizarea terenurilor agricole. Cred că este fals spus ‘taxa pe pârloagă’ deoarece terenurile trebuie menţinute practic într-o igienă fito-sanitară. Nu putem spune nimănui să nu lucreze terenurile. Normele europene le dau voie să nu le lucreze, cu condiţia ca acestea să fie menţinute într-o stare de igienă’, a precizat Fuia, la Forumul Naţional pentru Agricultură.

Acest proiect vizează, în opinia şefului MADR, creşterea suprafeţei cultivate în România, la ora actuală înregistrându-se sub un milion de hectare nelucrate, faţă de 2,5- 3 milioane hectare în umră cu 2-3 ani.

MADR a elaborat încă din 2011 un proiect de ordonanţă privind igienizarea terenurilor agricole, actul normativ urmând să fie obligatoriu după aprobare atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru deţinătorii publici de terenuri.

Conform proiectului, deţinătorii de terenuri care nu vor respecta măsura de igienizare a terenurilor agricole vor risca sancţiuni între 200 şi 400 de lei pe hectar. Acesta prevedea ca sancţiunile să fie aplicate gradual, în primul an o amendă de 200 lei pe hectar, în al doilea an de 300 lei şi de 400 lei pe hectar, începând cu al treilea an. Excepţii de la această măsură se vor face pentru deţinătorii ale căror terenuri şi-au pierdut capacitatea de producţie pentru culturi agricole sau silvice prin degradare şi poluare, deţinătorii terenurilor afectate de calamităţi naturale, deţinătorii care şi-au pierdut capacitatea de muncă, dovedită pe baza de documente medicale, din cauza de bătrâneţe, forţă majoră sau din alte motive neimputabile deţinătorilor de teren.