Persoanele interesate să-şi cumpere sau să-şi construiască o locuinţă prin intermediul programului “O familie, o casă”, cel care va înlocui “Prima Casă”, vor primi subvenţii, însă acestea nu vor putea fi cumulate cu alte facilităţi financiare primite de la stat pentru asigurarea unui spaţiu de locuit. Măsura este prevăzută într-un proiect de act normativ, aflat în dezbatere la Ministerul Finanţelor. Pentru a se putea aplica, proiectul care prevede modificarea programului “Prima Casă” trebuie să fie adoptat de Guvern şi publicat în Monitorul Oficial.

Proiectul prevede că, în cadrul noului program social, subvenţia primită nu se va mai putea cumula cu alte facilităţi primite de la stat pentru asigurarea unui spaţiu de locuit, mai precis cu facilităţi precum ajutorul financiar de care beneficiază militarii sau poliţiştii pentru închirierea sau cumpărarea unei locuinţe.

Prin noul program “O familie, o casă” se vor acorda credite garantate de stat pentru cumpărarea sau construirea unei locuinţe, însă vor putea accesa programul doar cei cu salarii nete lunare de cel mult 4500 de lei sau 7000 de lei în cazul familiilor cu unul sau mai mulţi copii. Locuinţele cumpărate nu pot depăşi valoarea de 70.000 de euro, iar avansul minim necesar este stabilit la 5% din preţul locuinţei. Valoarea unui împrumut luat prin aceste program va fi de maxim 66.500 de euro. În plus, beneficiarii programului nu vor trebui să dețină sau să dobândească pe perioada în care se desfășoară contractul de credit mai mult de jumătate dintr-o altă locuință aflată la oraș, cu excepția celor dobândite prin moștenire.