Potrivit lui Lyazzat Kiinov, în prezent rezervele de hidrocarburi ale KazMunayGas se ridică la 800 milioane de tone.

"Vrem să ne dublăm rezervele în următorii 10 ani, până la 1,4 miliarde tone", a declarat Kiinov la o conferinţă de presă. "În general, ne gândim să investim 1.500 miliarde tenge până în 2022", a adăugat directorul general al KazMunayGas. Kiinov a mai spus că majorarea rezervelor va duce la creşterea valorii de piaţă a KazMunayGas, precum şi a producţiei sale. Până în 2022, KazMunayGas vrea să-şi majoreze producţia anuală de petrol cu 60%, până la 35,4 milioane tone.

KazMunayGas controlează KazMunayGas Exploration Production, societate listată la Londra, precum şi peste 40% din depozitele petroliere din regiunile Mangistau şi Atyrau din vestul Kazahstanului. În plus, KazMunayGas face parte din consorţiul multinaţional care dezvoltă uriaşul zăcământ petrolifer Kashagan, cea mai mare descoperire petrolieră din ultimii 40 de ani.

Săptămâna trecută, KazMunayGas a strâns trei miliarde de dolari din două emisiuni de eurobonduri, parte dintr-un program de împrumuturi de până la 10,5 miliarde de dolari. Lyazzat Kiinov a precizat că cea mai mare parte a celor trei miliarde de dolari va fi utilizată pentru refinanţarea datoriilor vechi şi investiţii la proiectul Kashagan. Întrebat dacă KazMunayGas ar putea cumpăra participaţia de 8,4% la Kashagan pe care ConocoPhillips a scos-o la vânzare, Kiinov a răspuns: ‘suntem mulţumiţi cu participaţia noastră de 16,8%. Nu vrem să fim jucătorul principal la Kashagan’.

Se estimează că zăcământul Kashagan ar conţine rezerve de aproximativ 30 de miliarde de barili, dintre care opt până la 12 miliarde de barili sunt potenţial exploatabili. KazMunayGas s-a alăturat acestui proiect în calitate de acţionar în anul 2005 şi ulterior şi-a dublat participaţia la 16,8%. Companiile Eni, ExxonMobil, Royal Dutch Shell şi Total deţin participaţii similare, în timp ce ConocoPhillips deţine 8,40%, iar compania niponă Inpex are o participaţie de 7,56%.

KazMunayGas este o companie petrolieră controlată de statul kazah. În luna august 2007, KazMunayGas a semnat un acord de achiziţie de acţiuni cu Rompetrol Holding SA (Elveţia) pentru 75% din titlurile companiei olandeze The Rompetrol Group. Ulterior, omul de afaceri Dinu Patriciu a vândut participaţia de 25 la sută pe care o mai deţinea la Rompetrol Group către compania KazMunayGas /KMG/, care a ajuns să controleze în totalitate grupul Rompetrol.
Sursa: Agerpres