EADS, proprietarul Airbus, va cheltui 500 milioane de euro pentru a achiziţiona 1,6% din propriile sale acţiuni, o răscumpărare sub estimările analiştilor.
La bursa de la Paris, acţiunile EADS au scăzut marţi dimineaţa cu peste 4% iar mai târziu înregistrau un declin de 1,9%. Acţiunile Lagardere înregistrau un recul de aproximativ 1%.
‘Mulţi investitori credeau că EADS va achiziţiona acţiuni din stocul plasat de Lagardere în valoare de 1-1,5 miliarde de euro’, au apreciat analiştii JPMorgan.
Lagardere a anunţat recent că o parte ‘substanţială’ din vânzarea acestei participaţii va fi redistribuită acţionarilor săi.
Oportunitatea de a vinde această participaţie a venit după ce Franţa şi Germania au convenit să modifice structura acţionariatului EADS în ideea de a reduce influenţa guvernamentală. Potrivit unor rezoluţii adoptate săptămâna trecută, la adunarea generală a acţionarilor EADS, companiile Lagardere şi Daimler vor putea să-şi vândă acţiunile pe care le deţin în timp ce participaţia celor trei state fondatoare (Franţa, Germania şi Spania) va fi limitată la 28%.
Grupul Lagardere este în mijlocul unui proces de restructurare care presupune vânzarea participaţiei la EADS (compania care deţine producătorul european de avioane Airbus), dar şi reducerea datoriilor şi îmbunătăţirea valorii activelor sale. În 2011, Lagardere şi-a vândut portofoliul de reviste din străinătate pentru 651 milioane euro iar zilele trecute a anunţat vânzarea celor 25% din acţiunile pe care le deţine în societatea Amaury, proprietara publicaţiilor Le Parisien şi L’Equipe, pentru o sumă de 91,4 milioane de euro.
Sursa: Agerpres