Proprietarii şi dezvoltatorii bucureşteni au fost cei care şi-au redus cel mai mult pretenţiile. În comparaţie cu valoarea maximă, care a fost atinsă în martie 2008 pentru apartamentele din Capitală, Indicele imobiliare.ro a înregistrat în iulie 2010 o valoare redusă cu 45% şi anume 1.245 euro/mp util.

De altfel, proprietarii şi dezvoltatorii bucureşteni au fost cei care au dat startul reducerilor, în Capitală fenomenul manifestându-se cu un avans de până la trei luni înaintea celorlalte mari oraşe din ţară. Dacă în primăvara lui 2008, în Bucureşti preţurile scădeau, în toate celelalte oraşe analizate trendul era opus.

“Factorul local influenţează semnificativ evoluţia preţurilor pe piaţa imobiliară, tocmai de aceea, asistăm la diferenţe de la un oraş la altul. În Timişoara preţurile au luat-o la vale puternic de la începutul acestui an scăzând cu peste 10%. În Cluj-Napoca, pe de altă parte, ultimele luni au adus creşteri de preţ, astfel încât valoarea Indicelui imobiliare.ro a revenit peste pragul de 1.000 euro/mp util, chiar dacă în prima lună din an, aceasta era de 994 euro/mp util”, susţine Adrian Erimescu, oficial al imobiliare.ro.

Oraşul din provincie în care preţurile au scăzut cel mai mult faţă de perioada maximă este Braşovul. Aici, în iulie 2010, preţul mediu înregistrat de Indicele imobiliare.ro a fost de 907 euro/mp util, cu 38,5% mai puţin decât în mai 2008, luna în care a fost atinsă valoarea maximă a preţurilor cerute în Braşov.

851 de euro pe mp în Timişoara

În Constanţa, în iulie 2010, valoarea medie a indicelui, 1.007 euro/mp util, a fost cu 36,6% faţă de iunie 2008. Cu un procent apropiat a scăzut şi preţul solicitat pentru apartamentele din Timişoara. Aici, în iulie 2010, preţul mediu solicitat era de 851 euro/mp util, cu 35,9% mai puţin decât în iunie 2008 când preţurile practicate la segmentul rezidenţial au atins cote maxime. În Iaşi, proprietarii au solicitat în iulie 2010 preţuri cu 33,8% mai mici decât în iunie 2008, când a fost atins preţul maxim.

Astfel, pentru iulie 2010, Indicele imobiliare.ro pentru Iaşi a indicat valoarea de 899 euro/mp util. Cel mai puţin au scăzut preţurile practicate în Cluj-Napoca. În cel mai important oraş din Ardeal, cu o valoare medie de 1.023 euro/mp util, preţurile în iulie 2010 au fost cu 31,9% mai mici decât în mai 2008. În 2010, ierarhia principalelor oraşe din ţară după evoluţia preţurilor solicitate la apartamente arată diferit. În acest an, cel mai mult s-au ieftinit apartamente din Timişoara, cu 10,7%.

Totodată, dintre cei şase poli de dezvoltare studiaţi, Timişoara are în acest moment apartamentele cele mai ieftine scoase la vânzare. Oraşul de pe Bega este urmat de Bucureşti, unde, în acest an, valoarea Indicelui imobiliare.ro a scăzut cu 5,8%. În Constanţa, preţurile apartamentelor au scăzut cu 4,3%.

Şi în Braşov a fost înregistrată o scădere de preţ asemănătoare, de 3,9%. De la începutul anului, cel mai puţin au scăzut preţurile apartamentelor din Iaşi, 2,4%, şi Cluj-Napoca, 2,2%. Dacă în Iaşi evoluţia mai puţin dinamică se explică prin faptul că preţurile au scăzut foarte mult în 2009, Cluj-Napoca este singurul oraş în care asistăm, constant, la creşteri de preţ, dovadă a influenţei semnificative a factorului local în ciuda existenţei unui trend naţional evident.