Planurile se pare că se schimbă. Ministrul Energiei, Anton Anton, spune că ministerul se va strădui să elimine taxa de 2% din cifra de afaceri pentru companiile care produc energie pe bază de cărbune.

Ministrul Energiei, Anton Anton, a spus, la finalul unei întâlniri cu reprezentanții Complexului Energetic Oltenia și cei ai sindicatelor, că este luată în calcul și eliminarea taxei de 2% din cifra de afaceri pentru aceste companii.

„Ne vom strădui sa eliminăm taxa de 2% din cifra de afaceri pentru companiile care produc energie pe bază de cărbune”, a spus Anton Anton, citat de Digi24.

Acesta a spus că este justificată eliminarea taxei în condițiile în care compania este obligată să plătească certificate de dioxid de carbon, care sunt foarte scumpe, și care reprezintă peste 30% din costul de producție al energiei pe bază de cărbune.

Taxa de 2% se plătește pe veniturile estimate ale companiilor din sectorul energetic și se plătește trimestrial.

De asemenea, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) intenționează să majoreze cu aproximativ 2,5% tarifele de distribuție a energiei electrice, din cauza taxei de 2% pe cifra de afaceri. Mai departe, această majorare se va vedea cel mai mult în facturile consumatorilor industriali, cele mai afectate fiind IMM-urile. 

La consumatorii casnici tarifele vor fi plafonate timp de trei ani. Luni, ANRE a anunțat că de la 1 martie, tarifele reglementate pentru consumatorii casnici se mențin la nivelul celor actuale.

Pentru a rezista pe piață, consumatorii industriali vor scumpi ceea ce produc. În final, cei care vor avea cel mai mult de suferit sunt tot persoanele cu venituri mici, transmite HotNews.

„Noile tarife pentru serviciul de distribuție a energiei electrice propuse prin actuala modificare a ordinelor în vigoare, conduc la suportarea de către utilizatorii din aria în care operatorii prestează serviciul de distribuție a unor costuri pentru serviciul de distribuție conform creșterilor de tarife menționate în proiectele de ordin”, se arată într-o notă de fundamentare a ANRE asupra proiectelor de ordin privind majorarea tarifelor de distribuție. Acestea ar putea fi aprobate de autoritate în ședința de luni.