Mihail Prokhorov, presedintele Onexim Group, a fost desemnat cel mai bogat rus de catre revista economica Finans, cu o avere estimata la nivelul anului 2008 de 14,1 miliarde de dolari.

 

Prokhorov pare sa sfideze realitatile crizei globale. In timp ce „colegii”lui, toti miliardari in dolari, isi cauta noi surse de finantare pentru afaceri, Prokhorov tocmai a cumparat cea mai scumpa vila din lume, pe Coasta de Azur, in valoare de 496 de milioane de dolari. De asemenea, o veche pasiune de-a lui, biatlonul, va primi investitii de mai multe milioane de dolari.

 

Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal Chelsea, se situeaza pe locul al doilea, cu o avere de 13,9 miliarde de dolari, cu circa 9 miliarde de dolari mai putin decat in 2007.

 

Cel mai mare „loser” al clasamentului este Oleg Deripaska, proprietarul holdingului Basic Element, ce include producatorul de aluminiu RusAl. Timp de doi ani consecutivi Deripaska a fost cel mai bogat rus de pe Planeta, ca in clasamentul 2008 sa ajunga pe un modest loc opt, cu o avere de numai 4,9 miliarde de dolari (o scadere cu 90% fata de cele 40 de miliarde $ din 2007).

 

Vinovata de rasturnarea clasamentelor se face criza globala, care a taiat din averile primilor 10 bogatasi o valoare combinata de 75,9 miliarde de dolari in ultimele 12 luni. De asemenea, numarul de miliardari rusi a scazut de la 101 la 49 in ultimul an.

 

In trecut, pentru a putea intra in topul celor mai bogati 10 rusi, suma de pornire era de 15 miliarde de dolari. In vremuri de criza, biletul pentru top s-a ieftinit: numai 4,5 miliarde de dolari.

 

Cine este Mihail Prokhorov ?

  • Nascut in 3 mai 1965, este un miliardar rus, imbogatit din extractia si vanzarea de metale pretioase. Este fostul presedinte al grupului Norilsk Nickel, cel mai mare producator de nichel si paladiu din lume si actual presedinte al Polyus Gold, cel mai mare producator de aur din Rusia;
  • In 2007, a pus bazele unui fond privat de investitii, Onexim Group. Om de afaceri cu un simt dezvoltat al cerintelor pietei, Prokhorov investeste in tehnologii de viitor, precum celulele de hidrogen, ce ar putea fi folosite curand drept combustibil in industria auto, nanotehnologie, precum si utilaje de ultima ora pentru extractia de aur si alte metale pretioase.

Sursa: PиA новости