Centrala va fi situată la 30 km depărtare de oraşul Cluj-Napoca, pe valea râului Someşul Cald, pe versantul stâng al acumulării Tarniţa şi este prevăzută a se realiza cu patru grupuri reversibile, turbina-pompă, cu o putere instalată de 4x 250 MW, construcţia fiind preconizată a se realiza în două etape, pe parcursul a 5-7 ani.

'Fiind o centrală cu acumulare prin pompaj, va asigura o creştere a siguranţei în funcţionare a sistemului electroenergetic. Capacitatea lacului superior va fi de 10 milioane metri cubi apă. Peste 4.000 de locuri de muncă vor fi create pe parcursul construcţiei. În acest context, realizarea CHEAP Tarniţa-Lăpusteşti este un proiect prioritar de interes naţional pentru România, având în vedere serviciile tehnologice de sistem şi de echilibrare pe care le va pune la dispoziţia SEN, permiţând României să-şi îndeplinească angajamentele europene şi obiectivele de strategie energetică în condiţii de siguranţă', se menţionează în comunicat.

Proiectul este esenţial în contextul existenţei unui portofoliu în creştere continuă cu producţie necontrolabilă, care impune instalarea de capacităţi de echilibrare suplimentare, ce vor fi retribuite pe pieţe de servicii tehnologice de sistem, pieţe de capacităţi, dar şi pe piaţa de echilibrare, dar şi având în vedere rolul esenţial pe care îl va avea în participarea la reglajul frecvenţă-putere necesar odata cu intrarea în funcţiune a grupurilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă.

'În acest context, construcţia hidrocentralei cu acumulare prin pompaj CHEAP Tarniţa-Lăpusteşti reprezintă o prioritate a strategiei pe termen scurt şi mediu de dezvoltare a sectorului energetic românesc în perioada 2007-2020, aprobata prin Hotărârea Guvernului nr. 1069/ 2007', mai arată comunicatul.

Guvernul României a aprobat prin Memorandum în anul 2013 realizarea investiţiei necesare realizării Centralei Hidroelectrice cu Acumulare prin Pompaj (CHEAP) Tarniţa-Lăpuşteşti prin intermediul societăţii de proiect Hidro Tarniţa, la capitalul căreia vor participa companii din domeniul energiei, având capital integral sau majoritar deţinut de stat, respectiv Complexul Energetic Hunedoara, Sape, Nuclearelectrica şi Complexul Energetic Oltenia alături de investitori selectaţi, în conformitate cu prevederile legale referitoare la constituirea de societăţi mixte.

SURSA: Agerpres