Amânarea construcţiei unor proiecte imobiliare a determinat căderea afacerilor Sommering Install, companiei specializată în domeniul instalaţiilor, cu 36%, până la 16 mil. euro, la finalul lui 2009, a declarat Rudolf Sommer, proprietarul companiei.

“Anul trecut nu am ajuns la estimarea făcută (scăderea cifrei de afaceri cu 20%, de la nivelul de 25 mil. euro din 2008 n.red.), o serie de factori fiind răspunzători de acest lucru. Printre acestea amânări ale proiectelor imobiliare care trebuiau să fie terminate în decembrie şi se vor termina în 2010 sau au fost încheiate în ianuarie. Dar, în aceste condiţii de piaţă am terminat bine”, a spus Sommer.

Proiectele derulate în 2009 de către companie sunt în valoare de circa 20 mil. euro, o parte dintre acestea fiind predate în acest an. El a menţionat că pentru 2010 ţinta companiei este atingerea unei cifre de afaceri similare cu cea din 2008, precum şi menţinerea personalului.

Printre proiectele pe care compania le are în curs de execuţie se numără şi sediul Ambasadei SUA la Bucureşti, care se va construi în nordul Bucureştiului, în apropiere de complexul comercial Băneasa. Alte proiecte mai sunt birourile companiei de consultanţă şi audit PricewaterhouseCoopers din proiectul Lakeview din Bucureşti, un centru de Spa construit de firma Ţiriac Imobiliare în zona Jandarmeriei din nordul Capitalei şi o clădire de birouri în centrul oraşului.

Achiziţie amânată

Sommer a menţionat că încă negociază achiziţia unei firme din Cluj, cu obiect de activitate similar şi 20 de angajaţi, tranzacţie de sub un milion de euro, prin care să-şi dezvolte operaţiunile în Transilvania.

Sommering are o bază de producţie în Tunari (Ilfov) desfăşurată pe o suprafaţă de 1.600 de mp şi care a necesitat investiţii de circa 3 mil. euro. Compania a inaugurat anul trecut o nouă linie de producţie de tubulatură. Odată cu noua facilitate, capacitatea de producţie a crescut de la 60.000 mp la 500.000 mp.

“Circa 10% din producţie a fost vândută către terţi, restul fiind utilizată la lucrările pe care le-am realizat. Dorim să creştem ponderea vânzării către terţi şi avem în vedere dezvoltarea unei reţele de distribuţie în toată ţara”, a adăugat Sommer.

Sommering Install a fost înfiinţată în 1995 şi asigură servicii integrate de proiectare, execuţie şi service/mentenanţă în domeniul instalaţiilor. Printre proiectele cele mai importante ale companiei se numără Băneasa Shopping City, Washington Residence, Bucharest Business Park şi Clădirea Ambasadei Germaniei.

SURSA: Mediafax