Suprafaţa agricolă minimă pentru care se acordă sprijin din fonduri europene şi din partea statului ar putea fi majorată, anul viitor, la 1,5 hectare, faţă de un hectar în prezent. "Este o decizie la care şi noi ne-am gândit foarte mult, de a creşte suprafaţa eligibilă de la un hectar la 1,5 hectare, însă trebuie să ne gândim şi la componenta socio-economică din mediul rural, pentru că odată ce creştem suprafaţa vor dispărea probabil ca drepturi de plată peste 200.000 de fermieri", a declarat luni, la un seminar, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, potrivit mediafax.ro.

El a spus că măsura ar putea ajuta la comasarea terenurilor agricole. Potrivit lui, Ministerul Agriculturii are deja un proiect de funcţionare a Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) astfel încât agenţia să poată interveni pe piaţă şi să cumpe sau să vândă, la început, suprafeţe mici.

"Astfel, să protejeze şi producătorii români vis-a-vis de 1 ianuarie 2014, când se liberalizează piaţa funciară, având drept de preempţiune pentru cumpărarea acelor suprafeţe, dar pe de altă parte să încurajeze comasarea terenurilor agricole", a mai spus ministrul.