Proiectul are un singur articol, care prevede modificarea Art. 266 din Codul penal, astfel:

„Omisiunea de a denunța în maximum 30 de zile săvârșirea unei fapte prevăzute de Codul penal se pedepsește cu închisoarea de la 2 ani la 6 ani.”

Ce prevede acum Art. 266:

„Nedenunțarea
(1) Fapta persoanei care, luând cunoștință de comiterea unei fapte prevăzute de legea penală contra vieții sau care a avut ca urmare moartea unei persoane, nu înștiințează de îndată autoritățile se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Nedenunțarea săvârșită de un membru de familie nu se pedepsește.
(3) Nu se pedepsește persoana care, înainte de punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva unei persoane pentru săvârșirea faptei nedenunțate, încunoștințează autoritățile competente despre aceasta sau care, chiar după punerea în mișcare a acțiunii penale, a înlesnit tragerea la răspundere penală a autorului sau a participanților.”

Ioan Ghișe a candidat anul trecut pe listele de deputați ALDE în Brașov, însă nu a reușit să prindă un nou mandat de parlamentar.

„Societatea românească este bulversată de mulțimea de denunțuri ale unor presupuse fapte penale vechi de mai mulți ani, chiar opt sau zece ani. Implicațiile scandalurilor publice generate de aceste denunțuri sunt sociale, politice, administrative, instituționale și economice. Autoritatea publică este grav știrbită de arestările celor aleși în funcții de demnitate publică pentru fapte penale presupuse a fi comise cu mulți ani înainte de a fi aleși, dar denunțate după mulți ani”, susţine el în expunerea de motive.