Pe baza datelor Băncii pentru Reglemente Internaţionale (BIS), raportul indică o majorare a cererii pentru credite şi o atenuare a condiţiilor de furnizare în perioada aprilie-septembrie 2017. 

"Aceasta marchează prima atenuare clară a condiţiile de acordare a creditelor din ultimii doi ani. Cererea a fost sprijinită de investiţii, care au exercitat un impact pozitiv, la un nivel mai ridicat decât în precedentele rapoarte şi indicând o întărire a ciclului economic", se arată în raport. 

Iniţiativa de la Viena a fost creată de grupurile bancare occidentale în perioada de vârf a crizei bancare globale din 2008-2009 pentru a asigura un nivel adecvat de capital şi lichiditate pentru subsidiarele lor din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est. Iniţiativa a fost relansată sub forma "Vienna 2.0" în luna ianuarie 2012 ca răspuns la reapariţia riscurilor pentru regiune din partea crizei din zona euro. Pe lângă marile grupuri bancare, fac parte din Iniţiativa de la Viena şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Mondială (BM). 

Majoritatea creditorilor internaţionali estimează că în perioada aprilie-septembrie 2017 rentabilitatea activelor (ROA) este mai ridicată decât rentabilitatea generală a grupului. "Pe fondul îmbunătăţirii perspectivei regionale, sunt în creştere aşteptările privind o expansiune strategică selectivă în viitor", se arată în raport. 

Rata creditelor neperformante (NPL) în regiune a continuat să scadă, situându-se la 6,2% la 31 decembrie 2016, faţă de 7,1% la 30 iunie 2016. Creditele neperformante au totalizat 46,5 miliarde de euro, sau aproximativ 3,8% din producţia economică anuală a regiunii. 

Din decembrie 2015, toate ţările din regiune au înregistrat scăderi ale ratei creditelor neperformante, cu excepţia Albaniei. Totuşi, rata creditelor neperformante încă depăşeşte 10% în şase din cele 17 state din regiune. (Sursa: Agerpres)