”În scopul creşterii accesibilităţii persoanelor fizice la cumpărarea titlurilor de stat, ca instrumente de economisire, se va continua Programul 'Fidelis' de emisiuni de titluri de stat pentru populaţie prin intermediul pieţei bursiere. Complementar acestuia se va introduce începând cu trimestrul IV al anului 2017, Programul Tezaur, prin intermediul căruia populaţia va putea subscrie certificate de trezorerie prin intermediul unităţilor teritoriale ale trezoreriei statului”, se arată în document, potrivit Ministerului Finanţelor Publice (MFP). 

În perioada 2017-2019, pe piaţa internă, MFP intenţionează să continue politica de construire a unor serii de obligaţiuni de stat de tip benchmark lichide de-a lungul întregii curbe de randament, concomitent cu o politică transparentă de emitere a titlurilor de stat, până la atingerea unor volume pe emisiune în valoare echivalentă de până la 2 miliarde euro, cu informarea în prealabil a pieţei în ceea ce priveşte volumele, frecvenţa lansării/redeschiderii anumitor categorii de maturităţi. 

”MFP poate redeschide periodic emisiunile de titluri de stat denominate în euro pe piaţa internă în contextul unei cereri importante pentru astfel de instrumente venită din partea investitorilor locali în lipsa unor instrumente alternative, fiind astfel create premisele unui raport maturitate/cost avantajos. De asemenea, în funcţie de finalizarea cadrului procedural şi operaţional la nivelul BNR, se are în vedere utilizarea de operaţiuni specifice de piaţă secundară, de tipul răscumpărărilor anticipate sau preschimbărilor de titluri de stat, în scopul facilitării procesului de refinanţare a seriilor cu volume mari acumulate, care devin scadente şi accelerării procesului de creare a unor serii de titluri de stat de tip benchmark lichide. În mod similar, se intenţionează utilizarea operaţiunilor de tip reverse repo pentru un management eficient al lichidităţilor, în baza unei consultări în prealabil cu BNR, în vederea coordonării politicilor de finanţare şi de administrare a lichidităţilor cu cele monetare”, informează MFP. 

În luna mai, Ştefan Nanu, director al Trezoreriei din cadrul MFP, declara că Ministerul Finanţelor Publice lansează o nouă emisiune de titluri de stat pentru populaţie la finalul lunii iunie, începutul lunii iulie, iar din septembrie vor fi şi certificate de Trezorerie. 

"După succesul de anul trecut când am anunţat 100 de milioane şi a fost o cerere de peste 730 milioane lei suntem cumva obligaţi să revenim cu o emisiune în cadrul programului Fidelis. Am demarat procesul pentru această emisiune. Am transmis cererea de ofertă către instituţiile financiare care sunt înregistrate la Bursa de Valori pentru astfel de intermediere. Vom selecta sindicatul de intermediere, după care vom parcurge şi ceilalţi paşi. Sperăm ca undeva la sfârşitul lunii iunie, începutul lunii iulie să înceapă perioada de subscriere efectivă din partea populaţiei. Ne-am gândit să lungim un pic maturitatea. Dacă până acum am avut titluri de stat pe 2 ani, acum vom merge pe trei ani pentru a încuraja economisirea pe termen lung", a spus Nanu, conform unei înregistrări video publicate de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pe pagina de Facebook. 

El a precizat, de asemenea, că vor fi lansate, trimestrial, din septembrie, certificate de Trezorerie. "De asemenea, intenţionăm să revenim cu un instrument tradiţional al statului, al certificatelor de trezorerie pentru populaţie, care va fi vândut prin reţeaua teritorială de unităţi ale Trezoreriei statului. Acest instrument probabil va fi relansat în luna septembrie, având în vedere că sunt necesare anumite etape premergătoare. Trebuie să punem la punct o aplicaţie IT, făcut un training personalului din Trezorerie", a mai arătat oficialul MFP. Nanu a vorbit despre diferenţele dintre cele două produse ce urmează a fi lansate. 

"Prima diferenţă dintre cele două produse este cea a vânzării. Dacă în cadrul programului Fidelis distribuirea se face prin sindicatul de intermediere, pentru celălalt va fi utilizată reţeaua Trezoreriilor. Am primit foarte multe scrisori din partea anumitor oameni care erau obişnuiţi să cumpere de la trezorerii şi erau nostalgici de a cumpăra prin reţeaua de trezorerii. Instrumentul prin Bursă are un avantaj prin perspectiva transparenţei preţului şi a posibilităţii de vânzare. Acest avantaj dispare pentru celălalt instrument. Prin Trezorerii vom avea o continuitate la aceste emisiuni, respectiv vor fi prospecte trimestriale pe care le vom publica şi în care vom anunţa paleta de maturităţi la care persoanele fizice pot subscrie. Vor fi mai multe maturităţi", a mai arătat Ştefan Nanu. (Sursa: Agerpres)