Pentru achiziţionarea de maşini noi de către persoane juridice, operatori economici fără personalitate juridică sau proprietari de organizaţii profesionale sunt alocate, în acest an, 5.000 de vouchere, în valoare totală de 37,5 milioane de lei.

Conform dispoziţiilor preşedintelui AFM, Adrian Gearâp, sesiunea de înscriere în vederea acceptării proprietarilor persoane juridice, operatori economici fără personalitate juridică sau proprietari de organizaţii profesionale care sunt organizate şi îşi desfăşoară activitatea în una dintre formele de exercitare a profesiei liberale în 'Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional' se va derula în perioada 4 mai – 30 septembrie 2015.

La nivel general, pentru Programul 'Rabla' 2015 a fost alocat un buget de 200 milioane lei şi 25.000 de tichete, dintre care 20.000 pentru persoane fizice şi 5.000 pentru persoane juridice şi instituţii publice.

Tichetele vor fi alocate electronic, în sistemul informatic gestionat de AFM.

Pe de altă parte, persoanele fizice care vor să achiziţioneze o maşină nouă pot aplica, începând de luni, 27 aprilie, în cadrul Programului 'Rabla 2015'. În urma sesiunii de depunere şi validare a dosarelor producătorilor, importatorilor de autoturisme şi distribuitorilor pentru Programul ''Rabla 2015'' au fost validaţi peste 100 de dealeri auto.

Valoarea eco-bonusurilor este de 750 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 grame/kilometru, în regim de funcţionare mixt, potrivit menţiunilor înscrise în certificatul de conformitate al autovehiculului nou.

La achiziţionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid (tehnologii hibrid convenţionale) se va acorda un eco-bonus în valoare de 1.500 de lei. Pentru cumpărarea unui autovehicul nou electric hibrid (tehnologii avansate de tip plug-in) se va acorda un eco-bonus în valoare de 2.500 de lei.

În continuare, se menţine posibilitatea cumulării a maximum două eco-bonusuri. Valoarea primei de casare a fost menţinută la 6.500 de lei.

Ghidul de finanţare pentru Programul ''Rabla 2015'' a fost aprobat prin Ordinul ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, publicat în Monitorul Oficial al României din 30 martie 2015. AGERPRES