Guvernul german a refuzat solicitarile venite din partea companiilor din industria auto, cu privire la extinderea si pentru anii viitori a controversatului program „Rabla” prin care se ofera 2.500 de euro soferilor ce renunta la masina veche in favoarea uneia noi sau rulata maxim un an.

Potrivit puratorului de cuvant al Ministerului Economiei din Germania, Steffen Moritz, nu exista planuri de extindere a programului pentru care a fost alocat un buget de 1,5 miliarde de euro, suficient pentru inlocuirea a circa 600.000 de masini.

Partidul Verde a cerut oprirea acestei masuri, intrucat nu are niciun criteriu ecologic, iar singura restrictie se refera la vechimea masinii, care trebuie sa fie de peste noua ani.

„Aceasta prima (n.r. de casare) nu este legata de niciun criteriu ecologic sau limite cu privire la consumul de carburant. Masura merita mai degraba sa fie abolita decat sa fie extinsa si pentru anii care urmeaza”, a declarat Fritz Kuhn, liderul grupului parlamentar al Partidului Verde.

Pe de alta parte, masura guvernului de la Berlin se dovedeste a fi una foarte populara in randul proprietarilor de masini. Autoritatile primesc in medie cate 6.000 de solicitari pe zi, iar daca acest ritm se va mentine, banii alocati vor fi epuizati cu mult timp inaintea sfarsitului de an.

Mai mult, constructorii auto Volkswagen, Opel si Ford au raportat cresteri ale veniturilor, pe care le atribuie masurii guvernamentale.