Programul „Adoptă un copac!” se desfăsoară în cele mai slab împădurite judeţe ale ţării, respectiv Ilfov cu numai 2,8% suprafaţă împădurită, Călăraşi cu un procent de 4% şi Teleorman cu 4,7%.

„Există o nevoie reală pentru derularea unor astfel de programe, în contextul în care procentul optim de suprafaţă împădurită în judeţele de câmpie este de 20%, iar fenomenele meteorologice extreme (inundaţii, secetă, alunecări de teren, înzăpeziri), care au afectat populaţia României în ultimii ani, sunt amplificate şi de lipsa zonelor împădurite” spune Teodora Pălărie, Managerul programului.

În luna noiembrie, s-a desfăşurat cea de-a X-a campanie de împădurire a programului „Adoptă un copac!”, derulat de ViitorPlus. Aceasta inclus 10 zile de plantare, în care pădurile începute în comunele Poroschia şi Drăgăneşti – Vlaşca, din judeţul Teleorman, au crescut cu încă peste 17.000 puieţi de stejar, tei şi frasin, şi o zi în care s-au desfăşurat activităţi de îngrijire, decopleşirea puieţilor pe o suprafaţă de 3.000 m2, şi plantarea unui gard viu de protecţie – în prima pădure „Adoptă un copac!”, situată în Vâlcelele, judeţul Călăraşi. Acţiunile de plantare din această toamnă au fost realizate cu ajutorul a circa 700 de voluntari: alergători ai cauzelor ViitorPlus, precum şi angajaţi din partea partenerilor METRO Cash&Carry România, GDF SUEZ Energy România, RBS România, ING Bank, Apa Nova Bucureşti-Veolia, Zentiva Sanofi şi Athénée Palace Hilton Bucureşti.

„Adoptă un copac!” sprijină împădurirea sudului României, suplimentar faţă de pădurile înfiinţate cu finanţare de la stat sau U.E., fondurile fiind obţinute exclusiv din surse private – de la persoane fizice şi companii. Astfel, fondurile pentru campania de toamnă au fost colectate datorită: alergătorilor care au susţinut programul la diferite evenimente sportive (UniCredit Leasing Transmaraton sau Petrom Bucharest International Half Marathon), companiilor care au participat cu voluntari din rândul angajaţilor la activităţile de plantare, donaţiilor prin SMS din perioada 4 aprilie – 2 iunie 2012, donaţiilor în urnele din magazinele rețelei METRO Cash&Carry România şi din Aeroportul Internaţional Henri Coandă. În plus, Stem SURE s-a angajat să doneze câte 1 euro pentru fiecare recoltare de celule stem pe care o va face, iar BCR Pensii a asigurat costurile de participare a peste 300 de tineri la activităţile de împădurire, în campania de plantare din primăvară.

Concomitent cu programul „Adoptă un copac!”, ViitorPlus desfăşoară un proiect de plantare a unei perdele forestiere de protecţie, în Parcul Industrial Ploieşti. Perdeaua verde a fost concepută ca mijloc de protecţie contra poluării atmosferice şi fonice şi de stabilizare a microclimatului local (precipitaţii şi temperatură). Până acum, în cadrul proiectului au fost plantaţi şi îngrijiţi circa 3.500 de puieţi.

Pentru anul 2013, pe lângă acţiunile obişnuite de plantare şi îngrijire, ViitorPlus pregăteşte şi două evenimente inedite care susţin împăduririle. Primul dintre acestea constă în organizarea celei mai lungi plantări din istoria proiectului „Adoptă un copac!”: un grup de voluntari va planta timp de două zile consecutive, înnoptând în cort lângă locaţia viitoarei păduri. Al doilea eveniment reprezintă alergarea primului ultramaraton montan din România de peste 100km, aproximativ 123km vor fi parcurşi de Adrian Ber (câştigătorul cursei de ultramaraton 70km din cadrul competiţiei UniCredit Leasing Transmaraton) pe crestele Făgăraşului şi Pietrei Craiului, în sprijinul cauzei „Adoptă un copac!”.