contractelor in strainatate. Pentru multi tineri, aceste experiente de lucru in afara reprezinta sansa de a intra intr-o alta lume, chiar de la debutul in cariera, si fac tot posibilul sa prelungeasca, de la an la an, contractele sau sa intre pe alte proiecte de lucru in alte filiale din lume ale companiei mama. Pentru seniori, tentatia este mai mica. Ei pun in balanta avantajele din Romania, nevoile familiei si castigurile, profesionale si materiale, posibil de obtinut in cadrul detasarii in strainatate. Una peste alta, companiile multinationale au descoperit in Romania filoane cu manageri si specialisti de mare valoare, pe care le exploateaza plini de entuziasm, pentru ca romanii reusesc sa gestioneze si sa le dezvolte afacerile cu mare succes, in toate zarile lumii.

GlaxoSmith-Kline
Programele sunt adresate tuturor angajatilor cu rezultate foarte bune din companie. In masura aparitiei pozitiilor disponibile, in cadrul altor reprezentante GSK, aceste programe ofera participantilor oportunitati de dezvoltare, indiferent de domeniul in care isi desfasoara activitatea.Durata programului este de sase luni. La finalul acestui program, angajatul va reveni la compania-mama, cu experienta acumulata. Nu exista un anumit numar de angajati trimisi anual in afara tarii. Programele depind de aparitia unor oportunitati de lucru in alte reprezentante GSK.Angajatii care intra in programe apartin, preponderent, domeniilor financiar si logistic, iar tarile in care au fost trimisi pana acum sunt Slovacia si Marea Britanie.

Hoffmann-La Roche
Scopul programelor este si acela de a introduce mai rapid anumite procese care necesita competente sporite din partea celor care le administreaza. Astfel s-au reusit performante deosebite de introducere pe piata romaneasca a unor produse de importanta strategica pentru dezvoltarea afacerii. Criteriile de selectie sunt legate de performanta continua, posibilitatea de a sustine si indeplini responsabilitati sporite, potential de leadership, precum si capacitatea de intelegere si integrare in alte culturi. Angajatii pot lucra la sediul altor organizatii din structura, pentru perioade cuprinse intre doua saptamani si trei luni sau chiar mai lungi, de un an. Programele ofera posibilitatea angajatului de a se intoarce in organizatia locala sau de a-si continua activitatea in alt sediu.Domeniile in care au loc astfel de programe de gestiune a carierei sunt: managementul afacerii, marketing, resurse umane etc.
Allianz-Tiriac Asigurari
Compania are mai multe tipuri de programe de cariera la nivel international: 1. Program de recrutare international – recrutare interna: fiecare entitate care are nevoie sa recruteze isi adreseaza solicitarea pe un site specializat in interiorul grupului. Specialistul pleaca pentru perioade de minimum un an.2. Program international de colaborare pe diverse proiecte, fara relocarea specialistului.3. Program de consultanta internationala: specialistul pleaca pentru perioade cuprinse intre cateva luni si un an.4. Programe de schimb de experienta/pregatire, destinate in general persoanelor care doresc sa se specializeze pe un anumit domeniu, inexistent in tara de origine. Perioada este variabila. Programele se adreseaza tuturor angajatilor, in functie de specializarea necesara. In 2003 au plecat pe astfel de programe doua persoane si colaborari pe proiecte (sase persoane). In 2004 au plecat alte doua persoane si colaborari pe proiecte (zece persoane). Tarile de destinatie au fost Germania si Italia, dar nu numai.

3M
Un program standard nu este stabilit, dar relocarea sau jobul regional pot fi atribuite unui angajat daca se produce convergenta a trei factori: angajatul isi manifesta interesul si disponibilitatea, rezultatele evaluarilor periodice il recomanda si apare si un post adecvat.Slujbele pot presupune o relocare temporara intr-o alta filiala 3M, dar, din ce in ce mai mult, se atribuie slujbe cu responsabilitati regionale fara a modifica apartenenta administrativa a angajatului, care ramane in tara de origine, deci nu exista relocare.Unul dintre principiile de baza ale 3M este dezvoltarea organizatiilor locale prin perfectionarea continua a angajatilor lor, astfel incat ei sa contribuie consistent si constant la dezvoltarea organizatiei locale. Pe de alta parte, ori de cate ori se indeplinesc cele trei criterii enumerate mai devreme, se cauta o solutie pentru continuarea carierei, fie prin relocare, fie prin asumarea de responsabilitati regionale. Domeniile in care exista potentiali candidati la astfel de joburi sunt in special marketingul, vanzarile si serviciile tehnice (consultanta de specialitate).

Coca-Cola HBC
Pentru participarea in programe sunt identificati „oamenii cheie”, atat persoane cu potential ridicat, ce demonstreaza competente manageriale dezvoltate, cat si cei care au performante deosebite si constante in activitate. Mobilitatea in cadrul sistemului HBC, alcatuit din 26 de tari, permite celor integrati in asemenea programe sa dezvolte stiluri diferite de conducere, pe care le vor adapta specificului organizatiei din care au plecat. Nu exista o perioada standard prestabilita, insa experienta indica o medie de doi ani. In ultimii ani, au fost trimise in alte tari ale grupului aproximativ 50 de persoane specializate in cadrul operatiilor din Romania. Cei mai multi lucreaza in sectorul comercial. Romania este „furnizorul” a patru directori generali si specialisti in domenii precum operatii si resurse umane. In acest moment, Calin Dragan, director general, se reintoarce in Romania dupa o experienta de lucru de doi ani pentru Coca-Cola Bevande Italia.

BRD
Implementarea programelor a inceput de curand, in diverse domenii de activitate: Corporate Banking – mari clienti corporativi, financiar – control de gestiune, investitii bancare sau Retail Banking.Sunt identificate persoanele care au potential pentru a efectua o cariera internationala si, pentru o perioada , evolutia lor este atent urmarita atat de BRD, cat si de Grupul SociA