in acest moment, jumatate din primele 30 de programe MBA din lume ofera candidatilor posibilitatea sa urmeze cursurile i regim part-time (cu frecventa redusa). Adoptarea acestui nou sistem de pregatire postuniversitara a fost itr-un fel impusa de tot mai multi tineri care nu mai sunt dispusi sa sacrifice doi ani din cariera lor pentru a absolvi la zi un MBA. Kim Corfman, directorul academic de programe part-time de la New York University’s Stern School, SUA, spune ca, i perioadele de scadere a somajului, facultatile reusesc sa atraga cu greu studenti care au deja cariere promitatoare. Datorita cresterii mobilitatii fortei de munca, tot mai multi studenti sunt obligati sa abandoneze cursurile icepute, fapt care aduce mari pierderi materiale si institutiilor de ivatamint.
Sistemul part-time ii avantajeaza si pe angajatori. in ultimii ani acestia au observat ca fidelitatea angajatilor scade tot mai mult, i ciuda folosirii unor sisteme de motivare foarte sofisticate. Din aceasta cauza, ei au iceput sa se fereasca de obligatia de a finanta programe costisitoare pentru specializarea lor. Programele MBA i sistem part-time pot fi urmate i afara serviciului fara a implica sustinere financiara din partea firmelor, ceea ce se reflecta i reducerea tensiunilor legate de negocierea si respectarea unor obligatii contractuale de munca.
Avantajele unui MBA part-time
· Nu exista nici o diferenta itre o diploma MBA full-time si una part-time.
· Angajatorii apreciaza i egala masura un absolvent MBA, indiferent de formula de pregatire adoptata.
· Este mult mai usoara ocuparea unui loc itr-un program part-time. Conducerea Northwestern University’s Kellog Graduate School of Management, institutie clasata pe locul doi i lume potrivit Business Week, spune ca selecteaza 35% din candidatii pentru un astfel de program, fata de doar 18% pentru unul full-time. La University of Michigan din SUA, cifrele arata ca sunt admisi 63% la programele cu frecventa redusa, fata de 21% i regim complet de zi.
· Efortul depus este acelasi, dar studentii de la part-time au avantajul ca se confrunta cu probleme de management i fiecare zi. in plus, ei fac fata mai bine situatiilor presante din activitatea de zi cu zi.
· Continutul programei scolare nu difera cu nimic de cea parcursa de studentii la zi.
· Studentii pot icepe cursurile i orice trimestru, spre deosebire de cei de la zi care sunt obligati sa iceapa programul numai toamna.
· Programul se desfasoara pe parcursul a cite doua saptamini pe trimestru, timp de aproximativ 18-20 de luni.
Un MBA pe trei
continente
University of Chicago este una dintre cele mai „bine vazute” scoli din lume, in anul 2000, conform Business Week, se situa pe locul 10, i timp ce US News & World si binecunoscutul Financial Times o situau pe locul sase i lume. Universitatea din Chicago are si cu ce sa se laude. in primul, rind este singura scoala care are nu mai putin de cinci laureati ai premiului Nobel i rindul cadrelor didactice. Printre ei se afla Merton Miller, care a primit i 1990 Premiul Nobel i Economie, si Robert Fogel care a cistigat acelasi premiu i 1993.
University of Chicago este recunoscuta, i special, pentru departamentele de economie si finante. Acum ea este renumita si pentru campusurile universitare permanente deschise i Europa si Asia. incepind cu anul 1994, studentii europeni au la dispozitie, i campusul din Barcelona al univesitatii, un Executive MBA care se bazeaza pe experienta de peste 50 de ani a programului din Chicago.
De un program similar beneficiaza si asiaticii la universitatea din Singapore. Cursurile de la Barcelona sunt aproape identice cu cele din America, doar ca sunt ceva mai scurte. Ele se tin i sistemul o saptamina pe luna, ceea ce permite cursantilor sa nu-si itrerupa cariera decit i proportie de 75%.
Cele 16 module sunt identice cu cele oferite la Chicago School of Business. Pina si profesorii sunt aceiasi.
O parte speciala a programului o constituie sesiunile comune ale studentilor din campusurile de la Barcelona, Chicago si Singapore. Aceste schimburi de experienta largesc perspectivele participantilor si contribuie la imbogatirea relatiilor profesionale. Studenti care termina cursul din Barcelona, impreuna cu absolventii din campusul de la Singapore, alcatuiesc i cadrul programului MBA din Chicago o institutie globalizata. De exemplu, ei pot beneficia de una dintre cele mai mari retele de absolventi ai acestei universitati, precum si de cursuri si cercetari internationale. Absolventii primesc aceeasi diploma ca si cum ar urma cursurile la Chicago.
Acest program este recomandat celor care nu doresc un program full-time pentru a nu fi nevoiti sa iroseasca doi ani de experienta profesionala. Ca o consecinta directa, aproape toti studentii din Europa sunt finantati de angajatori.
Dar si i aceste conditii, absolventii sunt vinati la absolvire. Ei sunt solicitati mai ales in domeniul bancar, consultanta, finante si telecomunicatii.    

CerinL?e de admitere la Executive MBA Program Europe
Pentru a putea fi admisi la Barcelona i programul
EMBA din cadrul Chicago School of Business, candidatii trebuie sa faca dovada ca au:
· abilitati manageriale
semnificative;
· o cariera i ascensiune puternica;
· potential semnificativ
pentru promovare itr-o companie recunoscuta sau itr-o itreprindere;
· angajament deplin pentru parcurgerea unui program de 20 de luni;
· succes academic anterior.
De asemenea, candidatii admisi trebuie sa demonstreze ca angajamentele lor personale si profesionale nu vor afecta participarea la programul de studiu.
Un dosar complet de iscriere trebuie sa cuprinda:
· formularul de candidatura completat;
· foile matricole ale institutiilor de ivatamint superior absolvite, traduse i limba engleza;
· scrisoare a angajatorului
i care se specifica faptul
ca permite participarea
la cursuri;
· trei scrisori de recomandare.
GMAT (Testul de Admitere i Managementul General) nu este cerut. TOEFL (Testul de Engleza ca Limba Straina), bazat pe evaluarea nivelului de cunoastere a limbii engleze se cere pentru toti candidatii straini. Ei trebuie sa obtina
cel putin 600 de puncte la acest test.
Primul termen pentru
admiterea la EMBA este 1
decembrie. Al doilea, cel final pentru iscrierea i acest an academic este 1 aprilie 2001.
Informatii suplimentare la tel: 321.13.53; 093/501.642;
E-mail: [email protected]