Potrivit presedintelui Institutului National de Statistica (INS), Vergil Voineagu, valoarea investitiilor straine directe va depasi anul acesta nivelul de 10 miliarde de euro.

Estimarea presedintelui INS se bazeaza pe studiul… dinamicii, respectiv pe faptul ca in a doua parte a anului investitorii straini manifesta o aplecare mai mare catre inceperea de noi afaceri.

„Este de asteptat ca investitiile straine directe (ISD) sa depaseasca 10 miliarde euro in 2008 deoarece in al doilea semestru nivelul lor este de regula mai mare decat in primul semestru”, sustine Vergil Voineagu.

Nivelul de 10 miliarde a fost stabilit pornindu-se de la faptul ca in prima jumatate a anului valoarea invstitiilor straine directe a fost de 4,75 miliarde euro, apoi s-a inmultit cu doi iar in final s-a mai adaugat ceva, ca sa iasa suma!

Estimarile optimiste ale presedintelui INS care, in paranteza fie spus, a repetat practic afirmatiile ministrului finantelor care, la randul sau, prognoza acelasi nivel al investitiilor straine, vin in contradictie cu analizele facute de catre institutiile internationale.

Astfel, potrivit unui raport al International Center for Economic Growth (ICEG) valoarea investitiilor straine directe in Romania va fi anul acesta de 6,5 miliarde de euro, comparativ cu 7,069 miliarde de euro in 2007.

De asemenea, la inceputul anului in curs, Agentia Romana pentru Investitii Straine estima ca in 2008 nivelul ISD va fi similar cu cel inregistrat in 2007.

In aceste conditii se poate spune ca optimismul oficialilor guvernamentali poate fi cuantificat la aproximativ trei miliarde de euro.

Surse: ARIS, ICEG, INS