Prognoza meteo pentru noaptea Învierii indică temperaturi plăcute în majoritatea regiunilor, cu minime între 5°C și 12°C. Deși vremea va fi blândă, nu sunt excluse fenomene de instabilitate atmosferică, iar în unele zone vor putea apărea ploi.

De asemenea, în perioada Paștelui, valorile termice vor crește semnificativ, atingând maxime de până la 30°C în anumite regiuni, apropiindu-se de o zi de vară.

Prognoza meteo indică vreme blândă, dar cu posibile fenomene de instabilitate

Prognoza meteo anunță că, în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când se celebrează Învierea, temperaturile vor rămâne pozitive pe întreg teritoriul țării.

Astfel, în Capitală, temperatura minimă va fi de aproximativ 9°C, iar în regiunile vestice și sud-vestice se vor înregistra valori mai ridicate, de aproximativ 11-12°C.

Vremea va fi în general blândă, dar în anumite zone, în special în sudul și centrul țării, meteorologii avertizează asupra unor posibile ploi de scurtă durată.

lumanari paste biserica credinta
SURSA FOTO: Pexels – Anna Shvets

În timpul zilei de Paște, temperaturile vor continua să crească, atingând valori între 13°C și 25°C în majoritatea regiunilor. Totuși, în vestul și sud-vestul țării, maximele vor depăși această limită, ajungând chiar până la 30°C.

În aceste condiții, se apropie pragul unei zile de vară, dar, așa cum avertizează specialiștii, odată cu încălzirea vremii pot apărea și fenomene meteorologice de instabilitate.

„Prima zi, duminică, de asemenea, un ecart la scara întregii țări între 13 până la 25°C. Cele mai ridicate valori în continuare în partea de vest și sud-vest.

Ne apropiem de pragul unei zile de vară, dar în același timp este posibil să consemnăm și fenomene de instabilitate, pentru că deja încălzirea vremii aduce la pachet și aceste perioade cu averse”, menționează ANM.

Posibile ploi și instabilitate atmosferică

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în perioada Paștelui nu sunt excluse precipitațiile. Acestea vor fi mai frecvente în sudul țării și în zonele montane, acoperind o mare parte din țară.

În zonele unde vor cădea ploi, cantitățile de apă vor fi semnificative, cu valori între 15-20 l/m², iar local, pe alocuri, acestea vor putea atinge 30 l/m².

De asemenea, instabilitatea atmosferică va persista și în zilele următoare, iar fenomenele de ploaie vor scădea în intensitate pe măsură ce avansăm în săptămână.

„Duminică aria acestor precipitații va fi în restrângere și chiar și zilele următoare. Săptămâna viitoare, debutul acesteia va fi caracterizat tot de valori într-un ecar la nivelul maximelor între 13 până la 25°C și minime pozitive în toată țara”, a explicat Elena Mateescu, directorul ANM.

Temperaturi record și primăvară precoce

Vremea caldă din această perioadă are o explicație clară: în ultimele zile, România a înregistrat temperaturi record pentru mijlocul lunii aprilie.

Pe 17 aprilie, 41 de stații meteorologice au raportat cele mai ridicate temperaturi maxime pentru o zi de 17 aprilie din istoria măsurătorilor meteorologice.

Aceste recorduri au continuat și în dimineața zilei de 18 aprilie, iar 34 de stații meteorologice din țară au înregistrat cele mai ridicate temperaturi minime.

„Cu siguranță și ziua de azi va aduce recorduri ale temperaturilor maxime, ținând cont că în partea de vest temperaturile vor atinge probabil 29 și chiar 30°C, așa cum arată datele prognostice”, a adăugat Elena Mateescu.

În concluzie, Paștele va fi marcat de o vreme caldă, de primăvară, însă nu fără surprize. Aversele și instabilitatea atmosferică vor afecta mai ales regiunile montane și sudice ale țării, iar în vest și sud-vest se vor înregistra temperaturi de vară.