Prognoza meteo. Temperaturile cresc în aproape toată țara

Prognoza meteo pentru data de 29 noiembrie 2023 indică o creștere a temperaturilor în aproape toată țara, comparativ cu perioada 28 noiembrie 2023-29 noiembrie 2023. Temperaturile maxime se vor situa între 2 și 12 grade Celsius.

Astăzi, cerul va fi predominant acoperit de nori, iar în toate regiunile țării se vor înregistra precipitații. La deal și la munte, se preconizează că acestea vor lua forma ninsorii, iar în unele locuri se poate forma un strat consistent de zăpadă.

În nordul și centrul țării, precipitațiile vor avea un caracter mixt, în timp ce în restul regiunilor se prognozează în principal ploi.

În Vestul României se prognozează cantități semnificative de apă, în jur de 15-20 litri pe metru pătrat. De asemenea, în zonele subcarpatice, în centrul și nord-estul teritoriului, se preconizează că șoselele vor fi afectate de formarea de polei.

În zonele montane se anunță intensificări ale vântului, cu rafale care pot atinge și depăși 70-100 km/h. Astfel, vor fi condiții de viscol și vizibilitate redusă.

Totodată, și în celelalte regiuni se preconizează creșteri ale vitezei vântului, în general între 45-55 km/h, cu valori mai ridicate pe litoral, unde se pot înregistra viteze de peste 70 km/h. Există posibilitatea formării izolate de ceață.

Mai ales pe timpul nopții, românii vor avea parte de o scădere a temperaturilor, care vor deveni, în principal, negative.

Maximele termice vor oscila între -1 și 11 grade Celsius, în timp ce minimele vor fi în general cuprinse între -10 și 0 grade Celsius, cu cele mai scăzute valori în Maramureș și estul Transilvaniei. Se prognozează formarea izolată a ceții. În plus, poate apărea și chiciura.

În primele ore, cerul va prezenta temporar nori, iar condițiile pentru ploaie slabă vor persista. Vântul va fi moderat, însă vor existat intensificări de până la 35-45 km/h. Minimele termice vor fi mai ridicate decât în noaptea precedentă, oscilând între 3 și 4 grade Celsius.

Cum va fi vremea la munte și în Europa

La munte, în cursul zilei de azi, cerul va prezenta înnorări, iar local și temporar se vor înregistra ninsori slabe. Vântul va fi mai intens pe creste, în special în Carpații de Curbură. Acesta va avea potențialul de a produce temporar viscol sau de a spulbera zăpada. Temperaturile vor înregistra o scădere față de intervalul anterior.

În Europa, cerul va fi predominant înnorat, iar în nordul, sud-vestul, sud-estul, nord-estul și în partea central-nordică a continentului se vor înregistra precipitații. Ele vor lua formă de ploaie sau lapoviță cu ninsoare ninsoare.

În celelalte regiuni ale continentului, cerul va fi variabil, iar șansele de precipitații vor fi reduse. În unele zone din partea de răsărit, se pot înregistra cantități semnificative de apă. Vântul va avea intensificări în nordul, centrul, sud-vestul, estul și sud-estul continentului, cu izolări în restul regiunilor.

Temperaturile vor fi mai mari în extremitatea sud-vestică și în nordul Europei. În partea central-estică va existat o ușoară scădere, fără modificări semnificative în restul regiunilor. Dimineața, în zonele mai joase de relief se va forma ceața.