Companiile aeriene din întreaga lume ar urma să înregistreze anul viitor profituri cumulate record, de 36,3 miliarde de dolari, faţă de 29,3 de miliarde de dolari estimate anterior. Pentru acest an, IATA se aşteaptă la profituri de 33 de miliarde de dolari. 

'Industria aeriană şi-a majorat profitabilitatea la un nivel obişnuit, dar nu extraordinar', a afirmat directorul general al IATA, Tony Tyler. 
Marja netă de profit aproape se va situa în 2015, la 4,6%, şi în 2016, la 5,1%, a adăugat şeful IATA. 

Companiile aeriene europene, care s-au confruntat în trecut cu dificultăţi – Lufthansa, Air France-KLM şi Ryanair – ar urma să înregistreze profituri totale de 6,9 miliarde de dolari anul acesta şi de 8,6 miliarde de dolari anul viitor, a anunţat IATA. 

Instituţia se aşteaptă ca anul acesta cotaţia medie a barilului de petrol Brent să se situeze la 55 dolari şi să scadă la 51 dolari anul viitor. Joi, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna ianuarie a scăzut cu 0,15 dolari, ajungând la valoarea de 40,11 dolari. 

Numărul pasagerilor transportaţi va ajunge la nivelul record 3,5 miliarde în 2015, a estimat recent IATA. 

IATA este o organizaţie care reprezintă aproximativ 260 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 83% din traficul aerian mondial. 

AGERPRES