Profitul Shell a depășit estimările

Compania britanică Shell a anunțat joi, 2 mai, că a înregistrat un profit care depășește așteptările pentru primul trimestru. Profitul a fost stimulat de marjele de rafinare în creștere și de tranzacțiile robuste cu petrol.

Potrivit unui consens compilat de LSEG, Shell a anunțat că a obținut câștiguri ajustate în valoare de 7,7 miliarde de dolari pentru primul trimestru al anului.

Rezultatul a depășit estimările analiștilor. Aceștia se așteptau la câștiguri în valoare de 6,5 miliarde de dolari.

Un an în urmă, în aceeași perioadă, compania a raportat câștiguri ajustate de 9,6 miliarde de dolari. Pentru ultimele trei luni ale anului 2023, acestea au fost de 7,3 miliarde de dolari.

Wael Sawan, CEO-ul Shell, consideră aceste rezultate drept o performanță operațională și financiară puternică.

Shell va implementa un program de răscumpărare a acțiunilor

Shell a declarat că va implementa un program de răscumpărare a acțiunilor în valoare de 3,5 miliarde de dolari. Aceasta planifică să-l finalizeze în următoarele trei luni. În același timp, dividendul rămâne neschimbat.

”Shell a depăşit aşteptările cu o marjă rezonabilă, în ciuda impactului preţurilor mai scăzute la gaze în primul trimestru. Câştigurile au crescut, costurile au scăzut, iar compania petrolieră şi gaze a redus şi datoria – per total, este un set solid de cifre şi subliniază de ce piaţa, în general, rămâne optimistă pentru Shell”, a declarat Stuart Lamont, manager de investiţii la managerul de avere cu sediul în Marea Britanie RBC Brewin Dolphin, într-un comunicat.”, a spus Lamont.

”Investitorii căutau reasigurări în ceea ce priveşte volumele şi disciplina capitalului, deoarece acestea se alimentează în cele din urmă pentru randamentele numerarului. Actualizarea de astăzi a avut loc pe ambele fronturi, cu adăugarea unei extensii la programul de răscumpărare de acţiuni”, a adăugat el.

În primul trimestru, divizia Shell pentru produse chimice și petrochimice a raportat câștiguri ajustate de 2,8 miliarde de dolari. Această divizie include și marjele de rafinare și tranzacțiile cu petrol. Astfel, a fost evidențiată o creștere semnificativă în comparație cu trimestrul anterior.

În primul trimestru, Shell a înregistrat o datorie netă de 40,5 miliarde de dolari. Totuși, ea a fost în scădere față de nivelul de 43,5 miliarde de dolari înregistrat la finalul anului 2023.

Profitul Shell din primul trimestru a înregistrat o reducere de aproximativ 20% față de aceeași perioadă a anului precedent. Astfel, a fost reflectată o tendință mai generală din industria energetică.

shell
SURSA FOTO: Dreamstime

Giganții petrolieri au înregistrat scăderi abrupte

Săptămâna trecută, giganții petrolieri americani Exxon Mobil și Chevron, alături de TotalEnergies din Franța și Equinor din Norvegia, au raportat o scădere semnificativă a profiturilor din primul trimestru în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent.

După invazia Rusiei în Ucraina, cele mai mari companii de petrol și gaze din lume au raportat profituri record pe tot parcursul anului 2022.

Recent, însă, veniturile au fost influențate de declinul prețurilor gazelor.

În ultimul an, prețurile spot ale gazelor în Europa au înregistrat o scădere de peste 45%, influențate parțial de condițiile meteo mai blânde în timpul iernii și de surplusul de stocuri.